sobota, 23 listopada 2013

Ciasto potrójnie cytrynowe z makiem

Jest takie jedno ciasto, które znika w moim domu bardzo szybko:) 
Zazwyczaj przygotowuję je późną jesienią, ponieważ jego podstawą są migdały, cytryny i mak... 
To ciasto na co dzień i od święta. Pachnące, konkretne i bardzo aromatyczne:)


Przepis na ciasto pochodzi z książki kucharskiej Jamie'go Oliver'a: "Cook with Jamie". Piekłam je już wielokrotnie... I choć wymaga przygotowań i czasu, to jednak z chęcią wracam zawsze do tego przepisu. Szczególnie, że mam w domu prawdziwych jego wielbicieli:)


Ciasto to można nazwać potrójnie cytrynowym, ponieważ cytryny wykorzystuje się do pieczenia, nasączenia i dekoracji ciasta. Dużo jest nim także migdałów, które częściowo spełniają rolę mąki. Dla mnie jest to taki jesienno-zimowy smakołyk, który przygotowuję przynajmniej raz w roku. 
Ciasto wspaniałe na święta... 
Uwaga - uzależnia:)
Pozdrawiam,
Asia



Składniki:


Ciasto:

115 g masła (miękkiego - temp. pokojowa)
115 g cukru
4 duże jajka
180 g mielonych migdałów
30 g sypkiego maku
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop cytrynowy:

100 g cukru
90 g soku z cytryny

Cytrynowy lukier:

225 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu).
Okrągłą formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Z pomocą miksera ubić masło z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajka - jedno po drugim i ubijać całość, aż jajka połączą się z masłem i cukrem.
Wmieszać mielone migdały, mak, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę.
Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
Przygotować syrop: cukier i sok z cytryny podgrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukru.
Wciąż ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków na całej powierzchni i nasączyć przygotowanym syropem cytrynowym.
Ostudzić całkowicie.
Przygotować lukier: połączyć cukier puder z sokiem i skórką otartą z cytryny. Wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie.

Smacznego!


2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia