poniedziałek, 21 października 2013

Zdrowy lunch do pracy 3

Dzisiaj kolejna propozycja na zdrowy lunch do pracy. Tym razem jest to bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną i owczym serem oraz polędwiczka wieprzowa. 























Takie danie jest dość proste do przygotowania i uważam, że stanowi posiłek kompletny oraz pełnowartościowy. Są w nim zdrowe warzywa, bomba witaminowa pod postacią kaszy jaglanej oraz kawałki soczystej polędwiczki wieprzowej owiniętej i zapiekanej z szynką.
























Taki zestaw możemy zjeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno. 
Nie zawsze w końcu mamy możliwość podgrzania posiłku... 
Choć jesienią na pewno każdemu przyda się ciepły domowy obiad:)


   Przepis na warzywa zapiekane z kaszą jaglaną i owczym serem prezentowałam niedawno na blogu i znajdziecie go tutaj (kliknij w link pod zdjęciem): 


Jeśli zaś chodzi o polędwiczkę wieprzową, to sprawa jest jeszcze prostsza:) 
Na desce do krojenia układamy plastry szynki (ja użyłam szwarcwaldzkiej), tak aby zachodziły na siebie. Na szynce układamy polędwiczkę i dokładnie zawijamy. Szynka jest słona, a więc mięsa nie przyprawiam. Można jednak użyć różnych ziół oraz pieprzu. Mięso przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min. Od czasu do czasu sprawdzamy mięso naciskając na nie. Powinno się delikatnie uginać pod naciskiem. Każdy lubi inny stopień wypieczenia...

Smacznego!

2 komentarze:

  1. takie drugie śniadanie to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny bakłażan, mogłabym go jeść na śniadanie, obiad i kolację. Samo zdrowie do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia