piątek, 25 października 2013

♥ Szarlotka ♥

Dzisiaj wracam smakiem i myślami do mojego pierwszego ciasta, jakie upiekłam w życiu. 
To szarlotka ... ciasto, które często jadłam w rodzinnym domu. Obowiązkowe w sezonie jesiennym. Pyszne i pachnące:)

Długo poszukiwałam idealnego przepisu na ciasto, które byłoby lekkie, delikatne i oczywiście pyszne. Wydaje mi się, że znalazłam:) Po wielu próbach i błędach oczywiście:)


Mimo, że szarlotka wydaje się być bardzo prostym ciastem, to jednak nie zawsze się udaje. 
Dla mnie podstawa to pyszne i świeże jabłka. 
Jeśli owoce będą niesmaczne - nawet świetne ciasto się nie obroni... 

Szarlotka to jedno z ulubionych słodkich ciast mojej rodziny. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a zapach, jaki unosi się w kuchni podczas pieczenia jest niepowtarzalny. Polecam bardzo:)
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:

5 jabłek + kilka łyżek cukru + cynamon + sok z połowy cytryny
250 g mąki pszennej
90 g cukru
125 miękkiego masła
1 duże jajko

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka i dusić ok. 10 min z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Ostudzić. 
Przygotować ciasto: masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Wbić jajko i ubijać do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę i mieszać jeszcze kilka sekund do uzyskania jednolitej konsystencji. Włożyć do lodówki na 30 min., aby ciasto "odpoczęło".
Po odpoczynku ciasto podzielić na 3 części. 
2 z nich połączyć, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyłożyć nim formę natłuszczoną masłem i oprószoną bułką tartą. Dodać jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Ułożyć na jabłkach.
Piec przez ok. 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. 

Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. jakiej wielkości jest forma?

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam! Wychodzi pyszna szarlotka <3 Juz tylko na ten przepis piekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również od wielu lat piekę tylko z tego przepisu:) Cieszę się, że szarlotka smakowała:)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia