środa, 30 października 2013

Prosty chleb z ziarnami

Po raz pierwszy upiekłam domowy chleb kilka lat temu. Był to chleb z ziarnami. 
Okazało się, że jego wykonanie nie jest bardzo trudne, aczkolwiek wymaga wielu prób i błędów:). Zaczęłam prawdopodobnie od wersji najprostszej  - chleba drożdżowego, ale było warto - chleb ten smakuje na prawdę wyśmienicie:) Dlatego dzisiaj wracam do tego przepisu i zachęcam do jego wypróbowania:)

Chleb z ziarnami jest o tyle prosty w przygotowaniu, że nie wymaga zagniatania i długiego oczekiwania. Po wymieszaniu składników czekamy ok. 1 godzinę, aż nasz chleb ładnie wyrośnie, potem pieczemy go przez kolejną godzinę w piekarniku. I gotowe!
Pozdrawiam,
Asia 

Składniki (2 bochenki):

500 g mąki pszennej
50 g otrąb owsianych lub pszennych
50 g ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g płatków owsianych
2 łyżeczki soli
50 g świeżych drożdży (lub 2 torebki suchych po 7 g)
500 ml ciepłej wody (temp. ok. 40 stopni)
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przygotować 2 miski: dużą i małą. 
W dużej wymieszać razem mąkę, otręby, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane i sól. 
W małej - drożdże z cukrem i wodą. Odstawić na kilka minut. 
Po tym czasie dodać rozczyn drożdżowy do mąki z ziarnami i wymieszać (można ręcznie, można z pomocą robota kuchennego z odpowiednią końcówką). 
Ciasto przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowych keksówek, więc nie natłuszczałam foremek. Jeśli używacie innych, należy je posmarować masłem i oprószyć bułką tartą). 
Odstawić na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce). 
Wstawić do zimnego piekarnika, a następnie nastawić temperaturę 200 stopni. Piec przez 1 godzinę.

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia