środa, 9 października 2013

Pesto pietruszkowo-słonecznikowe z olejem lnianym

Uwielbiam wszelkie rodzaje pesto: z bazylią i orzeszkami pinii, z suszonymi pomidorami... Ostatnio jednak najczęściej przyrządzam bardzo zdrowe pesto na bazie natki pietruszki i ziaren słonecznika z dodatkiem oleju lnianego. To bardzo zdrowa alternatywa!


Takie pesto może z powodzeniem urozmaicić wiele dań ... od makaronów, poprzez różnego rodzaju sałatki, kończąc na najprostszym jego zastosowaniu - jako dip do warzyw... Wersja, którą proponuję dzisiaj jest mniej kaloryczna od powszechnie znanych, nie zawiera bowiem sera. 



Moje idealne pesto składa się więc z natki pietruszki, uprażonych ziaren słonecznika, skórki otartej z cytryny oraz oleju lnianego i oliwy. 
Polecam bardzo!



Pesto pietruszkowo-słonecznikowe przygotowałam jako dodatek do sałatki z kaszą jaglaną, o której (mam nadzieję) napiszę niebawem:)
Pozdrawiam,
Asia

























Składniki:

1 szklanka natki pietruszki
garść uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju lnianego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku.

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia