piątek, 18 października 2013

Kokosowy ryż z mango i granatem

Ryż na mleku dla niektórych osób oznacza jedno - kulinarny koszmar z przeszłości... Ja jednak całkiem miło go wspominam:) A w związku z tym, że już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ten deser (lub śniadanie), postanowiłam nieco zmodyfikować podstawowy przepis. Ryż ugotowałam w mleku kokosowym, a jako owocowy dodatek postanowiłam wykorzystać mango i granat. 

 Kokosowy ryż z owocami można potraktować jako deser, świetnie sprawdzi się również jako śniadanie dla tych, którzy lubią  rozpocząć dzień na słodko. Dla zapracowanych i zabieganych, którzy lubią mieć przy sobie w ciągu dnia pracy domowy posiłek, można tę słodką przekąskę przygotować w słoiku. Poszczególne  kolorowe warstwy prezentować się będą zachęcająco, no i z łatwością można słoik zakręcić i bezpiecznie przetransportować do pracy. 

Taki ryż z owocami można modyfikować dowolnie i według własnych upodobań. W zasadzie sprawdzą się wszystkie owoce. Ci, którzy nie przepadają za mlekiem kokosowym, mogą użyć zwykłego. Również to, jak słodki będzie ten smakołyk zależy wyłącznie od Was...


Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda pozytywnie ostatnio nie nastraja... Pada deszcz i jest zimno... Dlatego też staram się nadrobić te pogodowe zaległości w kuchni:) A jest to możliwe, gdyż w prosty i smaczny sposób można wyczarować trochę słońca na talerzu:)
Pozdrawiam,
Asia ☼

Składniki (6 porcji):

1 szklanka ryżu (np. do risotto)
1 mała puszka mleka kokosowego
2 szklanki mleka
cukier/syrop z agawy do smaku
1 dojrzałe mango
1 owoc granatu
posiekane pistacje
listki świeżej melisy do dekoracji

Przygotowanie:


W garnku zagotowujemy oba rodzaje mleka i dodajemy ryż. 
Ryż gotujemy w mleku do miękkości. Nie powinien się rozgotować!
Ryż dosładzamy do smaku i studzimy.
Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę (można również zrobić mus).
Z granatu wydobywamy rubinowe ziarenka.
W szklance/słoiku układamy poszczególne warstwy: ryż, pistacje, mango i granat. 
Całość dekorujemy świeżą melisą.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Muszę zrobić, wygląda bardzo apetycznie. A mleko kokosowe uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne! muszę spróbować, tym bardizej że mam puszkę mleka kokosowego i brakuje mi pomysłu na jego wykorzystanie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia