wtorek, 1 października 2013

Kokosowa panna cotta z mango

Za oknem już szaro-buro i ponuro. Niestety... Przydałoby się trochę słońca... Ale skoro na pogodę liczyć nie możemy, to przynajmniej w kuchni możemy wyczarować coś optymistycznego:) Ja postanowiłam przygotować deser. Tym razem będzie to kokosowa panna cotta z mango. 
























Panna cotta to bardzo prosty deser, który przygotowujemy zazwyczaj ze śmietanki z wanilią, cukrem i żelatyną. Ja postanowiłam przepis nieco zmodyfikować i zamiast śmietanki użyłam gęstego mleka kokosowego. 
Dla koloru i dodatkowego smaku dodałam także mango w owocowej galaretce.


Panna cotta to nieskomplikowany, ale bardzo efektowny deser. Ze smakiem i owocowym dodatkiem można kombinować dowolnie. Bardzo lubię ten deser z malinami, truskawkami lub owocowym sosem.  Wyjątkowo lubię jednak połączenie kokosa z mango...


Pozdrawiam,
Asia ❤


Składniki (na 4 porcje):

1 łyżka żelatyny w proszku
2 łyżki ciepłej wody
ok. 400 ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
ok. 80 g cukru pudru
1 owoc mango
1 owocowa galaretka (w żółtym kolorze)

Przygotowanie:

Filiżanki/miseczki wykładamy folią spożywczą.
Owoc mango kroimy w kosteczkę.
Rozpuszczamy owocową galaretkę (uwaga - dodajemy mniej wody niż na opakowaniu - ok. 350 ml).
W kokilkach układamy warstwę mango i zalewamy przestudzoną owocową galaretką. 
Odkładamy do lodówki do stężenia.
W naczyniu mieszamy żelatynę z wodą i odstawiamy na ok. 5 min. do namoczenia.
W rondelku podgrzewamy (nie zagotowujemy!) mleko kokosowe z cukrem. 
Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. 
Studzimy i wlewamy do kokilek na zastygniętą galaretkę z mango.
Deser chłodzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
Przed podaniem deser wykładamy na talerzyki i pozbywamy się folii:)

Uwaga!

Na moich zdjęciach warstwa panna cotty jest niewielka. To dlatego, że nie miałam wystarczającej ilości mleka kokosowego. Z podanego przepisu wyjdzie więcej kremowej warstwy, dlatego najlepiej użyć filiżanek o pojemności ok. 125-150 ml.  

Smacznego!❤


13 komentarzy:

  1. Piękne! :) I na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od samego patrzenia cieknie ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet po zjedzeniu nie budzi wyrzutów sumienia:)

      Usuń
  3. Asiu, panna cotta w Twoim wydaniu jest bajeczna! Zaskakujesz oryginalnością i pomysłowością-BRAWO!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, wyprobuje ;) Taka mała podpowiedź - zrezygnowałbym z folii, troche psuje końcowy wygląd. Zamiast folii mozn wlać bezpośrednio a przed wyjęciem miseczke włożyć do gorącej wody na chwile, wyskoczy wtedy z miseczki sama ;)

    Pozdrawiam, Marcin

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia