wtorek, 15 października 2013

Cukinia, papryka i bakłażan zapiekane z kaszą jaglaną i owczym serem

W sezonie jesienno-zimowym zajadam się kaszą jaglaną na okrągło. 
Na słodko i słono. Na zimno i na ciepło. 
Poszukując urozmaicenia dotychczasowych posiłków przygotowałam moje ulubione warzywa: cukinię, bakłażana i paprykę, które zapiekłam z kaszą jaglaną. Z dodatkiem przypraw i owczego sera danie smakowało rewelacyjnie.
Warzywa zapiekane z kaszą jaglaną to danie bardzo zdrowe, proste do przygotowania i co najważniejsze - uniwersalne. Można je zjeść na kolację, można je podać do obiadu w towarzystwie mięsa lub ryby, można także spokojnie potraktować je jako pożywne śniadanie. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakują świetnie.

Poniżej przedstawiam Wam zdjęcia przed i po upieczeniu warzyw:)







Aby warzywa nie straciły kształtu i przyjemnej faktury należy zapiekać je do momentu, kiedy będą lekko miękkie. Danie będzie smakowało rewelacyjnie, kiedy ser owczy nieco się zrumieni.
Polecam i pozdrawiam,
Asia

Składniki:

1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
ser owczy
Farsz:
2 szklanki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
1 duży pomidor
1 marchewka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Paprykę, cukinię i bakłażana opłukać, wydrążyć i przekroić tak, aby można było umieścić w nich farsz.
Przygotować farsz: czerwone warzywa pokroić w kostkę i poddusić na patelni z oliwą. Połączyć z kaszą jaglaną i dokładnie wymieszać. 
Do papryki, cukinii i bakłażana dodać farsz. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę owczy ser.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut (lub do momentu aż warzywa będą lekko miękkie, a ser ładnie zrumieni się).

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jak ja lubie faszerowane warzywa! A jesli farsz zdrowy, to tym bardziej lubie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię. Z kaszą jaglaną i owczym serkiem to rzeczywiście zdrowa wersja. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia