wtorek, 8 października 2013

Biszkopt pomarańczowo-waniliowy

Dzisiaj znowu coś słodkiego:) Biszkopt pomarańczowo-waniliowy... Bardzo często przygotowuję to ekspresowe i proste ciasto. Zazwyczaj z owocami: jabłkami lub śliwkami. Jednak z  dodatkiem pomarańczy i wanilii pachnie i smakuje obłędnie...


Do przygotowania takiego ciasta wystarczy kilka jajek, trochę cukru i mąki oraz otarta skórka z pomarańczy, która sprawia, że zwykły biszkopt staje się niezwykły, a podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach. 


Ja zazwyczaj nie szaleję z dekoracjami deserów, jednak w przypadku biszkoptów można puścić wodze fantazji i ze zwykłego oraz pospolitego ciasta uczynić prawdziwe dzieło sztuki. Jeśli chodzi o biszkopt pomarańczowy świetnie sprawdzi się nasączenie go po upieczeniu syropem na bazie soku pomarańczowego. Na wierzchu zaś pięknie prezentował będzie się lukier, bita śmietana, czy kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Warto wspomnieć, że biszkopt można upiec w różnych fantazyjnych foremkach. Ja tym razem wybrałam prostokątną formę, w której zazwyczaj przygotowuję chleb. 

Pozdrawiam,
Asia

Składniki:

3 jajka
200 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem i esencją waniliową (aż masa będzie puszysta i zmieni kolor na jasny). 
Dodać otartą skórkę z pomarańczy i przesianą mąkę.
Delikatnie wymieszać składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Przelać masę do formy natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pomarańczowy musiał pachnieć cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarańcze to jak perfumy dla wypieków:)

      Usuń
  2. mmm, zapachniało mi pomarańczami, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia