środa, 18 września 2013

Zupa Krem z Dyni ♨

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można z niej wiele wyczarować: od przystawki, zupy, dania głównego po deser... Ja najczęściej przyrządzam z niej zupę-krem, którą osobiście uwielbiam. Za smak, kolor i łatwość przygotowania:)


Zupa - krem z dyni to danie niewątpliwie ekspresowe. Lubię ją serwować w chłodne popołudnie, kiedy wszyscy wracamy po pracy, szkole, przedszkolu. Świetnie sprawdza się również jako element zdrowego lunchbox'a...


Krem z dyni ma wspaniały, zachęcający kolor, słodkawy smak i aksamitną konsystencję. Wszystko to sprawia, że na sezon dyniowy czekam zawsze z niecierpliwością:)
Pozdrawiam,
Asia ♥

P.S. A na koniec mały kolaż ze zdjęciami z wyprawy do miejsca, gdzie można kupić duuużo dyni:)


Składniki (na 4 porcje):


  • 1 (mała) dynia o wadze ok. 1,5 kg
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 500 ml wywaru warzywnego 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
  • natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie - śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na 8 części, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na małe kawałki.
  2. Marchew kroimy na małe kawałki.
  3. Do garnka wlewamy ok. 1 łyżki oliwy z oliwek i dusimy na niej kawałki dyni wraz z marchewką.
  4. Dolewamy wywar warzywny i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej, wrzącej wody.
  5. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy całość na krem.
  6. Doprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  7. Serwujemy z pestkami dyni, natką pietruszki i ewentualnie łyżką śmietany.

Smacznego! ♥

3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia