sobota, 14 września 2013

Sałatka z pieczonym burakiem, kozim serkiem i rukolą

Ostatni tydzień minął mi pracowicie i niestety boleśnie - głównie na walce z kontuzją... Ale mimo to nikt nie mógł mnie odkleić od kuchni... Tak już mam:) W związku z tym dzisiaj propozycja na przystawkę lub lekką kolację - sałatka z pieczonymi burakami, serkiem kozim i rukolą. Do buraków mam słabość, za pieczoną ich wersją przepadam... Dlatego dla mnie jest to danie idealne:)

 Wszystko na tym talerzu jest zdrowe i łatwo dostępne. No i te kolory... Rubinowy burak, zielona rukola i śnieżnobiały kozi serek... Nie wiem jak Wy, ale ja najpierw jem oczami...:)






















Inspiracją do powstania tej przystawki była prezentowana już kiedyś przeze mnie na blogu sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym (zobacz). Zarówno w jednym, jak i drugim daniu najwięcej czasu zajmuje przygotowanie pieczonych buraków, które w piekarniku potrzebują 45-60 minut. Reszta to już "bułka z masłem":) 























Po zdjęciach widać, że sałatka dzielnie pozowała wieczorową porą... 
Cieszę się, że w ogóle udało mi się coś uwiecznić:) 
Jeśli lubicie pieczone buraki to ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu:)
Pozdrawiam,
Asia ♡

Składniki (na 2 porcje):


  • 2 duże lub 4-6 małych, czerwonych buraków
  • opakowanie serka koziego
  • ćwierć szklanki uprażonych orzeszków piniowych
  • rukola
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • czerwony ocet winny

Przygotowanie:

  1. Buraki płuczemy, osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek. Każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Warzywa pieczemy ok. 45-60 minut (zależy, czy używamy młodych, czy "starych". Jeśli młodych - będzie krócej). Co jakiś czas możemy sprawdzać, w jakim są stanie nakłuwając je widelcem. Buraki będą gotowe, jeśli będzie można wbić widelec, ale czuć będziemy pewien opór. Pieczemy je al dente.
  2. Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. 
  3. Rukolę płuczemy i osuszamy.
  4. Przygotowujemy dressing: łączymy ze sobą ok. 50 ml czerwonego octu winnego, ok. 75-100 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz. 
  5. Na talerzu układamy plasterki buraka i polewamy je dressingiem. Dokładamy na środku rukolę i kawałki serka koziego. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi, natką pietruszki i czarnym, swieżo mielonym pieprzem. 

Smacznego! ♡

4 komentarze:

  1. wygląda pysznie:) muszę w końcu spróbować takiej wersji buraczków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam pieczone buraki. Zdrowe i pyszne:)

      Usuń
  2. Pięknie podana i na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia