środa, 4 września 2013

Pyszny mus czekoladowy ze śliwkami

Tego deseru nie jestem w stanie sobie odmówić... Pysznego musu czekoladowego ze śliwkami. 
Doskonały na przyjęcia, świetny jako deser do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły... 
Prosty, szybki i wyjątkowo smaczny... 
Kreowanie historii na temat jego smaku mijałoby się z celem:) 
Po prostu musicie spróbować!


Mus czekoladowy wydaje się być bardzo popularnym i prostym deserem. 
Do tej pory jednak nie zawsze byłam zadowolona z efektu końcowego. 
Albo za słodki, albo z konsystencją coś było nie tak... 
Długo poszukiwałam przepisu idealnego i wydaje mi się, że znalazłam. 
W dodatku - do przygotowania tego deseru nie ma potrzeby użycia cukru... 
Wystarczy dobrej jakości gorzka czekolada i dojrzałe śliwki:)



Dotychczas przygotowywałam mus czekoladowy bez żadnych dodatków. 
Tym razem postanowiłam urozmaicić go warstwą śliwek i bitej śmietany. 
Mimo to, deser wciąż jest BARDZO czekoladowy:)
Polecam wszystkim miłośnikom czekolady:)
Pozdrawiam,
Asia ♥

Składniki (na 4 małe lub 2 duże porcje):

  • 70 g gorzkiej czekolady (min. 70%, dobrej jakości)
  • 40 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe śliwki
  • łyżka wody
  • 80 ml śmietanki kremówki + opcjonalnie: łyżeczka cukru pudru lub syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i umieścić wraz z mlekiem w metalowej lub szklanej misce. Rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagotowujemy kilka centymetrów wody, stawiamy na nim miskę i rozpuszczamy składniki. Miska nie może dotykać powierzchni gotującej się wody). Miskę zdjąć z garnka. 
  2. Żółtko oddzielić od białka.
  3. Do rozpuszczonej w mleku czekolady dodać żółtko i energicznie wymieszać.
  4. Białko ubić na sztywną pianę.
  5. Do czekolady dodawać po łyżce piany z białka i wymieszać delikatnie.
  6. Do naczynia (szklanki lub kieliszka) nałożyć pierwszą warstwę deseru: mus czekoladowy i schłodzić przez ok. 30 min w lodówce.
  7. Śliwki opłukać i pokroić na małe kawałki. Dusić przez chwilę z odrobiną wody (można dosłodzić) i odstawić do wystygnięcia.
  8. Śmietankę ubić na puszysty krem. Można dodać odrobinę cukru lub syropu. 
  9. Na schłodzoną i zwartą warstwę musu czekoladowego nałożyć odrobinę duszonych śliwek oraz bitej śmietany.
  10. Udekorować kawałkami czekolady lub innym ulubionym dodatkiem.

Smacznego! ♥

P.S. Przepis na mus pochodzi z bloga: Filozofia Smaku

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia