niedziela, 25 sierpnia 2013

Zupa-krem z kalafiora z curry

Bardzo lubię wszelkie zupy typu krem. Po pierwsze świetnie sprawdzają się jako posiłek dla dzieci, które nie przepadają za warzywami... Zawsze można wymyślić jakąś ciekawą opowieść na temat koloru zupy lub po prostu ukryć w niej masę zdrowych składników. Po drugie, zupy-krem są bardzo proste i szybkie do przygotowania. I ten argument przekonuje mnie za każdym razem najbardziej. Poszukując nowych smaków postanowiłam przygotować krem z kalafiora doprawiony curry. 
To bardzo smaczna zupa:)


Dzięki curry zupa-krem z kalafiora nabrała ładnego, pomarańczowego koloru i dodatkowego, wyrazistego smaku. Z dodatkiem prażonych pestek dyni zupa ta stanowi zdrowy i pyszny wstęp do drugiego dania obiadowego lub samodzielne danie.






Krem z kalafiora - składniki:

pół świeżego, dużego kalafiora
1 marchewka
ok. 500 ml wywaru z warzyw lub kostka rosołowa BIO
1 czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
odrobina soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotować wywar z warzyw lub zagotować z wodą kostkę rosołową. Kalafior i marchewkę opłukać i pokroić na kawałki. Dołożyć warzywa do przygotowanego wywaru warzywnego. Gotować na średnim ogniu/mocy do miękkości warzyw. Dodać pastę curry i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.

Pozdrawiam i życzę smacznego! 

Asia ♥

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia