środa, 28 sierpnia 2013

Zdrowy lunch do pracy 2

Dzisiaj kolejny pomysł na zdrowy lunch box do pracy: krem z kalafiora doprawiony curry oraz prażonymi pestkami dyni, cytrynowo-ziołowy kuskus z pomidorkami  i pieczonym kurczakiem, a także gruszka i krakersy na przekąskę:) 






















Przygotowanie tego posiłku zajęło łącznie ok. 60 minut (włączając czas pieczenia kurczaka). Krem z kalafiora i aromatyczny kuskus to dania ekspresowe i bardzo proste, a przy tym smaczne. Na kurczaka trzeba troszkę poczekać:) Z podanych składników wyjdą dwie porcje obiadowe.


Krem z kalafiora - składniki:

pół świeżego kalafiora
1 marchewka
ok. 500 ml wywaru z warzyw lub kostka rosołowa BIO
1 czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
odrobina soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Przygotować wywar z warzyw lub zagotować z wodą kostkę rosołową. Kalafior i marchewkę opłukać i pokroić na kawałki. Dołożyć warzywa do przygotowanego wywaru warzywnego. Gotować na średnim ogniu/mocy do miękkości warzyw. Dodać pastę curry i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.



























Pieczone nóżki kurczaka z cytrynowo-ziołowym kuskusem - składniki:

4-6 nóżek kurczaka
garść suszonych ziół (ja wybrałam: oregano, czosnek, słodką paprykę, rozmaryn, bazylię)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
pół szklanki kaszki kuskus
10 pomidorków koktajlowych
ulubione świeże zioła (ja dodałam natkę pietruszki i bazylię)
garść uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Kurczaka skropić oliwą i doprawić suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. 
Kaszkę kuskus wsypać do miski i zalać gorącą wodą (max. 1 cm ponad powierzchnię kaszki), przykryć miskę szczelnie folią aluminiową i odstawić na kilka minut. 
Wciąż ciepły kuskus doprawić dressingiem: 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z cytryny, sól i pieprz.
Do przestudzonego kuskusu dodać posiekane, świeże zioła (natka pietruszki, bazylia), uprażone ziarna słonecznika oraz ćwiartki/połówki pomidorków. Serwować na zimno lub ciepło.

























A na deser lub przekąskę - słodka gruszka i krakersy:)


W związku z pogorszeniem pogody i pierwszymi znakami nadchodzącej jesieni, lekko pikantny krem z kalafiora oraz chrupiące, pieczone nóżki z kurczaka z aromatycznym kuskusem stanowią wartościowy i rozgrzewający posiłek, który z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy.
Pozdrawiam,
Asia ♥

2 komentarze:

  1. najbardziej mi się ten krem z kalafiora podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. I bardzo dobrze smakuje, szczególnie z curry:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia