sobota, 17 sierpnia 2013

Wędzony łosoś z ogórkową salsą

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pomysłem na szybką, zdrową i bardzo smaczną propozycją na kolację lub lunch. Wędzony łosoś z koperkiem, ogórkową salsą i chrzanowym serkiem. To danie dla zdecydowanych wielbicieli łososia, do których i ja się zaliczam:)




Wyrazisty smak łososia idealnie pasuje do delikatnego ogórka i aromatycznego koperku. A z dodatkiem kremowego serka doprawionego chrzanem, pełnoziarnistym pieczywem i lampką białego, zimnego wina stanowi wartościowe i pyszne danie.



Polecam i zachęcam,
pozdrawiam,
Asia ♥

Składniki (dla 2 osób):

  • ok. 150 g wędzonego łososia
  • garść posiekanego koperku
  • 1 duży, świeży ogórek
  • ok. 70 g kremowego serka
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • pół cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: pół ogórka pokrojonego w cienkie plasterki do dekoracji i kilka kaparów


Przygotowanie:

  1. Łososia pokroić na dość małe plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny oraz doprawić pieprzem.
  2. Przygotować ogórkową salsę: ogórek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę.
  4. Połączyć ogórek z cebulą, koperkiem, łyżką oliwy z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny (do smaku).
  5. Kremowy serek połączyć z chrzanem.
  6. Na środku talerza ułożyć plasterki ogórka i kilka kaparów. Dookoła rozłożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Salsę i serek można podać w osobnych, małych miseczkach lub ułożyć na talerzu. 
  7. Danie można serwować z pełnoziarnistym pieczywem. Lampka białego, schłodzonego wina idealnie uzupełni smak potrawy.

Smacznego! ♥

2 komentarze:

  1. Mhmmmm Niebo w gębie, prawda? :) U mnie tez dziś łosoś wędzony ale z mixem sałat, złotym melonem i czerwona cebulą. I jakieś dobre pieczywo do tego.
    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia