piątek, 23 sierpnia 2013

Krewetki z warzywami w papierze ryżowym

Dzisiaj propozycja na coś lekkiego i bardzo smacznego:) 
Mimo, że zawsze staram się kontrolować to, co jem, a dzięki gotowaniu w domu wiem, co "wrzucam do garnka", to jednak w wakacje, z dala od domu, niejednokrotnie skusiłam się na potrawy, które do lekkich i w pełni zdrowych nie należały:) Ale w końcu były wakacje...:) 
Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pomysłem na lekkie i smaczne krewetki z warzywami w papierze ryżowym, nazywane spring rolls. 


























Takie paczuszki z papieru ryżowego bardzo łatwo przygotować, a ze składnikami można kombinować dowoli. Ja bardzo lubię je z krewetkami, ogórkiem, papryką, mango i awokado. Jako dodatek świetnie pasuje słony sos sojowy z kilkoma kropelkami oleju sezamowego...



To danie pełne kolorów i smaków. A do tego bardzo proste, zdrowe i niskokaloryczne. Idealne po wakacyjnym szaleństwie:) 




Pozdrawiam,
Asia ♥

Składniki (dla 2 osób - 6 sztuk):

  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • ok. 12-18 krewetek
  • ok. 50 g makaronu ryżowego
  • 1 papryka (czerwona)
  • 1 świeży ogórek
  • pół mango
  • pół awokado
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • kilka kropelek oleju sezamowego
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (makaron zalewamy wrzącą wodą i czekamy chwilę).
  2. Warzywa i mango pokroić w paseczki. Awokado należy od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  3. Krewetki przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dusić przez kilka minut na łyżce oliwy na patelni. Można je również grillować. 
  4. Gotowy makaron ryżowy pokroić mniej więcej tak, aby jego długość odpowiadała długości pokrojonych warzyw.
  5. Przygotować papier ryżowy: na talerz wlać troszkę wody i położyć papier ryżowy. Poczekać aż zmięknie. Wtedy przełożyć go na suchą powierzchnię i na środku ułożyć odrobinę makaronu, 2-3 krewetki, paseczki papryki, ogórka, mango i awokado. Najpierw zawijać dolną powierzchnię papieru ryżowego do góry, następnie jego boki do środka, a na końcu górną część. 
  6. Należy pamiętać, aby nie moczyć wszystkich arkuszy papieru ryżowego na raz. Każdy przygotowujemy osobno. Papier ryżowy jest bardzo kleisty. 
  7. Gotowe paczuszki serwować z sosem sojowym. 

Smacznego! ♥



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia