sobota, 20 lipca 2013

Sałatka z arbuzem i serem feta

Sałatkę z arbuzem i serem feta widziałam wielokrotnie w internecie i książkach kucharskich. Po raz pierwszy spróbowałam jej kilka lat temu "za granicą" i spoglądałam na nią dość sceptycznie... Słodki arbuz i słona feta...??? Okazało się jednak, że jest to połączenie niezwykle smaczne, a wątpliwości całkowicie niepotrzebne:)


Kosteczki słodkiego i soczystego arbuza oraz słonej fety, świeża mięta, czarne oliwki i czerwona cebula tworzą wyjątkową letnią sałatkę. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do niej prażonych ziaren, tym razem ziaren słonecznika. 


Sałatka z arbuzem i serem feta to bardzo fajna propozycja na kolację lub lunch... Świetnie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi... Do tego lampka ulubionego wina... 
Polecam bardzo!
Pozdrawiam,
Asia

Składniki (2 porcje):

  • ok. 30 kosteczek arbuza
  • ok. 30 kosteczek sera feta
  • garść posiekanej, świeżej mięty
  • garść uprażonych ziaren słonecznika
  • ok. 20 czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki
  • pół dużej, czerwonej cebuli
  • sok wyciśnięty z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz - na dressing
  • opcjonalnie: rukola - jako baza do sałatki

Przygotowanie:

  1. Arbuza pokroić w kosteczki i pozbawić pestek.
  2. Fetę pokroić w kosteczki.
  3. Cebulę pokroić na cienkie plasterki.
  4. Posiekać miętę.
  5. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
  6. Przygotować dressing: sok z 1 cytryny połączyć z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
  7. Składniki wyłożyć na talerze i polać dressingiem.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie... bardzo orzeźwiająca:) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kocham fetę, mama arbuza, pora wyczarować sałatkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie składników zachęca do spróbowania, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia