środa, 3 lipca 2013

Letnie owoce w galaretce

Truskawki, maliny, borówki ... to dla mnie kwintesencja lata. Bardzo lubię zamknąć te owocowe dobrodziejstwa lata w prostej i zdrowej formie. W galaretce. Nie jest to jednak galaretka z owocami, a raczej owoce z niewielką ilością galaretki, która pozwala na nadanie owocom eleganckiego kształtu...





























Do przygotowania takiej galaretki wystarczy prostokątna forma "keksówka", ulubione owoce i galaretka. Można pokusić się o zrobienie domowej galaretki, co nie jest skomplikowane, ani trudne. Można też użyć gotowej. W oryginalnym przepisie zaleca się samodzielne przygotowanie galaretki na bazie białego wina lub wódki. Jeśli jednak chcemy deserem poczęstować dzieci, musimy zrezygnować z alkoholowego akcentu:)


Do tego typu galaretki można wybrać przeróżne owoce: truskawki, borówki, maliny, poziomki, winogrona, nektarynki, brzoskwinie, mango ... i wiele innych. Jedynie owoc kiwi uniemożliwi galaretce proces tężenia. A jeśli chcemy dodatkowo wzbogacić deser możemy każdą warstwę owoców przełożyć listkami mięty lub nawet bazylii. Próbowałam wielokrotnie urozmaicać ten przepis ziołami, innymi owocami i zawsze udało się osiągnąć smaczny efekt.

Inspiracją do wykonania tego deseru była lektura książki kucharskiej "James every day" James'a Martina.

Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu na letnie owoce w galaretce.
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

  • ok. 250 g malin
  • ok. 250 g truskawek
  • ok. 250 g borówki amerykańskiej
  • 500 ml owocowej galaretki

Przygotowanie:

  1. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia do momentu kiedy jest chłodna, ale jeszcze płynna.
  2. Keksówkę wyłożyć szczelnie folią spożywczą zostawiając po ok. 10 cm folii na brzegach formy (aby można było później zakryć owoce).
  3. Na dno formy wylewamy cienką warstwę galaretki i układamy gęsto pierwszą porcję owoców - maliny. Zalewamy je cienką warstwą galaretki i układamy kolejne owoce - borówki. Zalewamy je kilkoma łyżkami galaretki i układamy ostatnią, podwójną warstwę truskawek. Całość zalewamy pozostałą ilością galaretki. Pamiętajmy, aby owoce układać bardzo ściśle obok siebie.
  4. Owoce zakrywamy szczelnie folią spożywczą pozostawioną na brzegach formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Podajemy jako samodzielne danie lub z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną.

P.S. Ważne, aby do deseru wybrać słodkie i dojrzałe owoce. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Genialna alternatywa dla kremowych ciast! Wspaniałości w letnie upały! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na upały rewelacja:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały deser i pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudeńko :) piękne i przepysznie owocowe :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-i-baklazan-z-feta-i-szczypiorkiem-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia