wtorek, 2 lipca 2013

Cytrusowy krem / lemon & lime curd

W sklepach pojawiły się już maliny. Uwielbiam je jeść tak po prostu i bez dodatków. Jednak czasem lubię też zaszaleć i przygotować tartę na kruchym spodzie, z cytrusowym kremem i słodkimi owocami. Maliny świetnie się wtedy sprawdzają, szczególnie w połączeniu z kremem cytrynowym lub limonkowym...

























Krem limonkowy jest bardzo wyrazisty w smaku, jako, że do jego przygotowania wykorzystuje się aż 6 limonek! Ma ciekawą konsystencję i niezapomniany smak:) Krem cytrynowy jest nieco łagodniejszy i smakuje zupełnie inaczej niż jego poprzednik, między innymi za sprawą dodatku brązowego cukru...

Cytrynowy lub limonkowy krem pasuje do wielu smakołyków: lodów, owoców, ciast i ciasteczek, a nawet tortów. Jest dość prosty do przygotowania, choć na pewnym etapie przyda się ostrożność:) Przepis ten znalazłam w książce "A piece of cake" i po jego wypróbowaniu mogę go Wam szczerze polecić.
Pozdrawiam,
Asia

P.S. Tarta z kremem cytrusowym już niebawem:)

Krem limonkowy/lime curd - składniki:

  • 6 limonek
  • 135 g cukru białego
  • 50 g masła
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

  1. Skórkę otartą z 4 limonek i sok wyciśnięty z 4 limonek połączyć z cukrem i masłem oraz zagotować. Następnie przecedzić płyn i odstawić.
  2. Sok wyciśnięty z pozostałej cytryny połączyć ze skrobią kukurydzianą i dodać do ciepłego płynu limonkowego.
  3. Jajka roztrzepać i dodać do płynu limonkowego.
  4. Całość przelać do rondelka i gotować na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. 
  5. Przelać do słoiczków i schłodzić przed podaniem. 

Krem cytrynowy/lemon curd:

  • 3 cytryny
  • 135 g brązowego cukru (lub białego)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

  1. Skórkę otartą z 3 cytryn i sok wyciśnięty z 2 cytryn połączyć z cukrem i masłem oraz zagotować. Następnie przecedzić płyn i odstawić.
  2. Sok wyciśnięty z pozostałej cytryny połączyć ze skrobią kukurydzianą i dodać do ciepłego płynu cytrynowego.
  3. Jajka roztrzepać i dodać do płynu cytrynowego.
  4. Całość przelać do rondelka i gotować na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. 
  5. Przelać do słoiczków i schłodzić przed podaniem. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Lemon curd robiłam raz i niestety poległam.. Ale kolejne próby przede mną ;)
    Twój prezentuje się naprawdę znakomicie:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia