piątek, 28 czerwca 2013

Orzeźwiająca sałatka z makaronem ryżowym

Mimo chwilowego załamania pogody, ostatnie dni były na prawdę gorące... A podczas upałów przyjemnie jest zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Do takich dań zaliczam sałatkę na bazie makaronu ryżowego.

To sałatka pełna letnich kolorów i zróżnicowanych smaków. Znajdziemy w niej cieniutki i lekki makaron ryżowy, słodkie i soczyste mango, delikatne awokado, chrupiącą paprykę i ogórek oraz zdrowe kiełki i aromatyczne ziarna sezamu. Wszystkie te składniki połączone bardzo wyrazistym w smaku i przepysznym dressingiem limonkowym stanowią świetną propozycję na lunch lub kolację w gorące letnie dni...


Bardzo lubię serwować tę sałatkę z krewetkami lub kawałkiem upieczonego kurczaka. Wtedy danie jest kompletne i sycące. Mocno wierzę także, że jest to potrawa zdrowa, głównie ze względu na sporą ilość świeżych warzyw, ziół i kiełków. Przyznam, że uwielbiam takie orientalne smaki i sałatkę tę przyrządzam bardzo często ku uciesze pozostałych domowników:)


Mimo, że sałatka, którą prezentuję dzisiaj na blogu wymaga chwilę cierpliwości, (20-30 minut - a dla mnie to już dużo:)), to jednak warto poświęcić ten czas, aby móc cieszyć się takim lekkim i orzeźwiającym daniem. A jeśli do tego wszystkiego, tak jak ja, lubicie orientalne smaki i aromaty, to myślę, że jest to propozycja warta wypróbowania:)
Pozdrawiam,
Asia



Składniki (2 porcje):


  • pół opakowania cienkiego makaronu ryżowego
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/2 mango
  • 1/2 awokado
  • 1/2 świeżego ogórka
  • garść ulubionych kiełków (ja użyłam kiełków słonecznika)
  • natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • olej sezamowy
  • 1 limonka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • garść uprażonych na patelni ziaren sezamu
  • opcjonalnie: ok. 10 krewetek

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Ostawić na 5-10 minut, a następnie odcedzić i ostudzić.
  2. Warzywa: paprykę, ogórek, mango i awokado pokroić w cienkie paseczki.
  3. Natkę pietruszki i kolendrę posiekać na spore kawałki.
  4. Połączyć makaron ryżowy z warzywami, ziołami, kiełkami i ziarnami sezamu.
  5. Przygotować dressing: połączyć sok wyciśnięty z limonki z sosem sojowym i łyżką oleju sezamowego. Połączyć sałatkę z dressingiem.
  6. Opcjonalnie można do sałatki przyrządzić krewetki, które najpierw marynujemy w oliwie z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu, a następnie grillujemy lub smażymy krótko na patelni.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Jestem pod wielkim wrażeniem! Dawno nie jedłam takiego pysznego zestawienia... Kiełki słonecznika, awokado, krewetki, sezam... jakbym miała wymieniać dalej to wymieniłabym wszystkie składniki hehe
    Moje smaki... ZDECYDOWANIE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie musi być orzeźwiająco.
    Makaron ryżowy- pycha!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron ryżowy jest pyszny:) Niedługo zrobię z nim spring rollsy:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Ta sałatka jest bardzo lekka, dużo w niej warzyw i owoców. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. same pyszne składniki, świetnie wyglądająca sałatka przedstawiona na pięknym zdjęciu:) tylko pozazdrościć takiego lunchu! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda i brzmi bardzo smacznie :) Lato jeszcze przede mnaą więc pewnie się skuszę na sałatkę, szczególnie, że każdy ze składników lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orientalne smaki to moje ulubione... A w lecie sprawdzają się świetnie:) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia