środa, 19 czerwca 2013

Klasyczne babeczki "cupcakes"

Małe i słodkie babeczki to cudowny pomysł na deser. Długo poszukiwałam przepisu idealnego i wydaje mi się, że znalazłam... Przepis pochodzi z książki kucharskiej "A piece of cake", z której korzystałam już wielokrotnie. 








Babeczki te są bardzo lekkie i puszyste w środku, a jako dekorację i dodatek smakowy na wierzchu proponuję prosty lukier cytrynowy. Oczywiście uwielbiam patrzeć na pięknie udekorowane kremem babeczki, ale uważam, że są wtedy zbyt słodkie, a krem dominuje nad rewelacyjną podstawą. 




















Klasyczne "cupcakes" to wielkie pole do kreatywności jeśli chodzi o smak samej babeczki, jak i dekorację. Istnieje niezliczona ilość przepisów na kremy i polewy, które świetnie wyglądają i czasem także dobrze smakują. Ja wybrałam prosty lukier cytrynowy, który podkreśla delikatnie cytrynowe wnętrze...



Cupcakes są bardzo proste do wykonania i smakują znakomicie. W dodatku prezentują się uroczo:)




Polecam wypróbowanie tego klasycznego przepisu.
Pozdrawiam,
Asia



Składniki (na ok.18 babeczek):


  • 3 jajka
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 210 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
  2. Ubić jajka z cukrem.
  3. Masło roztopić i dodać do niego mleko, a następnie połączyć z ubitymi z cukrem jajkami. 
  4. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do mieszaniny jajek z cukrem masła i mleka i delikatnie wymieszać. 
  5. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny.
  6. Formę do pieczenia muffinek/babeczek wyłożyć papilotkami i napełniać je przygotowaną masą do 3/4 wysokości.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut.
  8. Po wystudzeniu udekorować cytrynowym lukrem: cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i nakładamy na wierzch ostudzonych babeczek. Można dodatkowo udekorować babeczki cukrowymi posypkami.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Piękne i z pewnością pyszne! Skoro twierdzisz, że to przepis idealny, to muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy bez dodatku soku z cytryny i otartej skórki wciąż będzie smaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cytryny babeczki będą w smaku przypominały biszkopt, bardzo proste słodkie ciasto. Warto dodać jakiś aromat, który zrównoważy słodycz babeczek. Można też pominąć aromat w samym ciastku a pokombinować z kremem, który ładnie ozdobi babeczki. Można przygotować np.: puszysty krem na bazie kremowego serka z dodatkiem ulubionych owoców: malin, jagód, truskawek itd... Myślę, że to nawet lepszy pomysł:) A jeśli jeszcze posiada się umiejętności dekorowania kremem... to efekt murowany:) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia