niedziela, 23 czerwca 2013

Francuskie rożki z czekoladą

Mimo, że zazwyczaj kombinuję na wszelkie możliwe sposoby, aby desery, które przygotowuję były jak najmniej kaloryczne i jak najbardziej zdrowe i wartościowe, to dzisiaj propozycja nieco inna...:) Całkiem nieźle sprawdzająca się podczas pikniku lub wycieczki. I na taką właśnie okazję przygotowałam rożki z ciasta francuskiego z rozpływającą się w środku czekoladą...:)
























Wielu miłośników ciasta francuskiego zadaje sobie pytanie: po co robić je samemu skoro jest pracochłonne i można je kupić w każdym prawie sklepie...? Ja do pewnego momentu uważałam, że jest to pytanie czysto retoryczne... Ale odkąd gotowaniem zaczęłam się intensywnie interesować wiedziałam, że zrobię ciasto francuskie sama chociażby po to, aby mieć świadomość z czego powstaje... A powstaje w zasadzie z dwóch ciast: podstawowego i maślanego, które na pewnym etapie przygotowań łączymy w całość...


Z ciasta francuskiego można przygotować wiele potraw na słodko lub słono. A więc: rogaliki, rożki, napoleonki, rurki nadziewane kremem, ciastka z owocami, paszteciki, paluszki czy vol-au-vent (tzw. kominki z mięsnym nadzieniem). Ja najczęściej wykorzystuję ciasto francuskie w deserach, a moi Mali uwielbiają je pod postacią rożków z czekoladą. Od czasu do czasu ... czemu nie...?
























A więc do rzeczy: jeśli postanowicie zrobić samodzielnie ciasto francuskie polecam przepis z książki kucharskiej: "Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej". W książce tej znajdziecie bardzo dokładną instrukcję przygotowywania ciasta krok po kroku, uzupełnioną pomocniczymi zdjęciami. Tym, którzy nie mają ochoty spędzić kilku godzin przy wałku do ciasta nie będę odradzać kupienia gotowego wyrobu. W końcu nie każdy ma aż TYLE czasu:)


























Wszystkich Was, którym kiedyś udało się przygotować to ciasto samodzielnie, gorąco zachęcam do podzielenia się opinią na temat domowego ciasta francuskiego:)

Pozdrawiam,
Asia

Francuskie rożki z czekoladą (na ok. 18 sztuk) - składniki:

  • porcja ciasta francuskiego
  • kawałki ulubionej czekolady lub nutella

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta do grubości ok. 4 mm. Ciasto dzielimy nożem na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 cm na 20 cm. Na uzyskane kształty ciasta nakładamy czekoladę lub nutellę i zwijamy w trójkąty w sposób zaprezentowany na rysunku poniżej.

     2. Przygotowane rożki przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozmąconym jajkiem z    
         dodatkiem miodu lub syropu klonowego. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 
         stopni.



Składniki na ciasto francuskie:

  1. Ciasto maślane:

    • 120 g mąki
    • 300 g schłodzonego masła

     2. Ciasto podstawowe:

    • 180 g mąki
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki octu lub sok z 1/2 cytryny
    • 3/4 szklanki wody
    • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ciasta maślanego. Schłodzone masło wyrabiamy ze 120 g mąki na jednolitą masę używając noża. Masę formujemy w kostkę o grubości ok. 2 cm i wstawiamy do lodówki.
  2. Przygotowujemy ciasto podstawowe. Mąkę przesiewamy na stolnicę formując kopczyk. Dodajemy ocet lub sok z cytryny, 2 żółtka lub całe jajka, sól oraz wodę. Zagniatamy ciasto najpierw używając noża a później ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
  3. Na stolnicę podsypaną cienką warstwą mąki wykładamy ciasto podstawowe i rozwałkowujemy na kształt koła. Na środku układamy ciasto maślane i zawijamy je w ciasto podstawowe tworząc coś na kształt koperty. Całość wałkujemy na grubość ok. 2 cm formując prostokąt. Uzyskany prostokąt składamy na 4 części: krótsze boki zakładamy do środka ciasta tak, aby się stykały, a następnie składamy ciasto jeszcze raz na połowę i wstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut.Schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy nadając mu kształt prostokąta. Składamy je ponownie na 4 części i chłodzimy. Czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy.
  4. Gotowe ciasto formujemy według uznania i pieczemy lub przekładamy do zamrażarki.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie ciasto francuskie do dietetycznych nie należy, ale za to jakie jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się z Tobą na taki piknik wybrała - do francuskich ciasteczek mam słabość.

    OdpowiedzUsuń
  3. podziwiam za samodzielne zrobienie, ja nie mam czasu nawet nawet na drożdżowe :)
    a rożki porywam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często mi się nie zdarza przygotowywanie francuskiego ciasta samodzielnie. A właściwie zdarzyło się 1 raz...:) Sporo czasu to wymaga. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia