niedziela, 2 czerwca 2013

Chłodnik z młodych buraczków

Tradycyjny chłodnik z botwinki czy młodych buraczków to znakomita potrawa na gorące dni dla wielbicieli tego warzywa. Ja się do nich zaliczam:) Uwielbiam buraczki o każdej porze roku, w zupach, sałatkach, na ciepło i na zimno. 











Urzeka mnie słodki smak i rubinowy kolor buraczków oraz możliwość zastosowania ich w wielu potrawach. Oprócz chłodników przyrządzam z nimi także sałatkę, którą niedawno prezentowałam na blogu... 





Chłodnik z buraczkami ma niesamowity różowy kolor i delikatną, jedwabistą konsystencję. Prezentuje się cudownie, a to bardzo ważne, ponieważ jemy wszystkimi zmysłami:) W związku z tym kilka zdjęć tej urokliwej potrawy:)




Zachęcam i pozdrawiam,
Asia


Składniki:

  • ok. 6-8 małych, młodych buraczków
  • kilka rzodkiewek, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 świeży ogórek pokrojony w drobną kostkę
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml kefiru
  • 250 ml maślanki
  • natka pietruszki i/lub koperek - posiekane
  • ok. 300 ml wywaru warzywnego
  • opcjonalnie: pół ząbka czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo


Przygotowanie:

  1. W wywarze warzywnym ugotować buraczki. Powinny być w miarę miękkie, lecz wciąż chrupiące. Ostudzić. Wywar zachować, buraczki pokroić w drobną kostkę i ponownie umieścić w wywarze. 
  2. Wymieszać w osobnym naczyniu jogurt, maślankę i kefir. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i opcjonalnie czosnkiem.
  3. Do ostudzonych buraczków z wywarem dodać przygotowaną mieszaninę jogurtu, maślanki i kefiru. Wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić według uznania.
  4. Do chłodnika dodać pokrojone w drobną kostkę: ogórek, rzodkiewkę i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.
  6. Chłodnik można podać z ugotowanym na twardo jajkiem i udekorowany natką pietruszki i/lub koperkiem. 


Smacznego!

P.S. Botwinkę zachowałam do sałatki:)

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia