czwartek, 2 maja 2013

Wiosenno-letnie szaty Ciast.Co i kulinarne wyzwania

Witajcie! Mamy weekend majowy. Dla jednych długi, dla innych bardzo długi:) To czas spotkań z rodziną, ze znajomymi i przyjaciółmi, a także wyjazdów i wycieczek. Wiosna w pełni, trochę ciepło, trochę pada:) Tradycyjnie i oficjalnie otwieramy wtedy sezon grillowy. I tak jak niekoniecznie przepadam za karkówką z grilla, tak bardzo cenię sobie czas spędzony na świeżym powietrzu PRZY grillu:) Jednak jakiś czas temu dotarło do mnie, że grillowanie nie musi ograniczać się do wrzucenia na ruszt kawałków karkówki i kiełbasy, podanych z chlebem i musztardą, ewentualnie z ketchupem. To oczywiście też ma swój urok! Jednak jednocześnie jest to fantastyczna okazja do kulinarnych eksperymentów! 




Zawsze, kiedy myślę o niekonwencjonalnym grillowaniu sięgam po książkę kucharską "Indian food made easy". Pełno tam przepisów na szaszłyki, hamburgery, wrapy, wspaniałe jogurtowe sosy "raita" i mój ulubiony chlebek "naan". Powstaje z tego na prawdę niesamowita uczta:) Już niedługo zaprezentuję przepisy na wszystkie te pyszności...



Źródło: Indian food made easy by Anjum Anand

W związku z tym, że przepisów, którymi chciałabym się z Wami podzielić mam wiele, zacznę od końca, czyli od słodkości, które pojawiły się na moim majowym stole. Reszta przepisów na bieżąco:)



Czekoladowe pralinki

Jako lekka słodka przekąska po grillowej uczcie, na stole pojawiły się czekoladowe pralinki:) Można o nich powiedzieć tylko jedno - są banalnie proste w wykonaniu i smakują wyśmienicie. Tak więc nie będę się na ich temat zbyt obszernie rozpisywać... Po prostu spróbujcie:)


Czekoladowe pralinki

Pralinki, które dzisiaj prezentuję to połączenie rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z chrupiącymi i lekko słonymi płatkami kukurydzianymi, ubrane w kolorowe papilotki. I to by było na tyle, jeśli chodzi o przepis:) Czekoladę można wybrać taką, jaką się lubi. Ja wybieram gorzką lub z dodatkiem pomarańczy...


Czekoladowe pralinki


Zachęcam do wypróbowania przepisu. Niedługo spodziewajcie się wielu propozycji na wiosenno-letnie grillowanie, domowe pieczywo i słodkości:)
Pozdrawiam,
Asia


Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnku zagotowujemy szklankę wody. Na garnek stawiamy miskę, pamiętając aby jej spód nie dotykał gotującej się wody. Wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut.
  2. Do czekolady wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy. Czekolada ma pokryć każdy płatek.
  3. Masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam:) można też dużo z nimi kombinować - czekolada gorzka, mleczna, z bakaliami...:)

      Usuń
  2. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, smakują wyśmienicie. Cała uczta była boska. Miałam tą przyjemność posmakować wszystkiego. Na medal zasługują naany i raity.
    Dziekujemy za zaproszenie. Gosia i Maciek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia