wtorek, 7 maja 2013

Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym

Kiedy zastanawiam się, jaka jest moja ulubiona sałatka na myśl przychodzi mi wiele propozycji. Część z nich pojawiło się już na blogu: sałatka z grillowanym serem halloumi, orientalna sałatka z kurczakiem, czy sałatka z mozarellą i pomidorkami... Jednak szczególnym sentymentem darzę (i chyba nie tylko ja:)) potrawę, bazą której jest sałata rzymska i na wierzchu której dumnie wylegują się kawałki pieczonego, czerwonego buraka, sera pleśniowego oraz orzeszki piniowe i natka pietruszki...




To sałatka umiarkowanie pracochłonna, ponieważ jej przygotowanie należy zaplanować. Chodzi o włożenie do piekarnika, na godzinę lub troszkę dłużej, czerwonych buraków, które po upieczeniu będą słodkie i soczyste. A że pieczemy je w całości... to trzeba chwilę poczekać. Ale efekt warty jest oczekiwania:) 


Sałatka z pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem

Muszę przyznać, że uwielbiam czerwone buraki. Do pewnego momentu znałam niewiele przepisów na ich wykorzystanie. Obecnie warzywo to zyskuje coraz większe grono wielbicieli, a co za tym idzie, pojawia się całkiem sporo przepisów z burakami w roli głównej. Jeśli lubicie buraki, a szczególnie pieczone - polecam i zachęcam bardzo:)
Z pozdrowieniami,
Asia


Sałatka z pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem

Składniki (dla 2 głodnych osób lub na miskę sałatki):


  • 2 duże lub 4-6 młodych, czerwonych buraków
  • opakowanie sera pleśniowego
  • ćwierć szklanki uprażonych orzeszków piniowych
  • pół główki sałaty rzymskiej
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • czerwony ocet winny

Przygotowanie:

  1. Buraki płuczemy, osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek. Każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Warzywa pieczemy ok. 45-60 minut (zależy, czy używamy młodych, czy "starych". Jeśli młodych - będzie krócej). Co jakiś czas możemy sprawdzać, w jakim są stanie nakłuwając je widelcem. Buraki będą gotowe, jeśli będzie można wbić widelec, ale czuć będziemy pewien opór. Pieczemy je al dente.
  2. Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę wielkości 1 cm na 1 cm.
  3. Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy i kroimy/rwiemy na małe kawałki.
  4. Przygotowujemy dressing: łączymy ze sobą 100 ml czerwonego octu winnego, 150-200 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz. Dressing dzielimy na dwie części. Jedną łączymy z sałatą, drugą z pokrojonymi burakami.
  5. Na talerzu lub w misce układamy sałatę, następnie buraki i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi, natką pietruszki i czarnym, swieżo mielonym pieprzem.
  6. Do sałatki podać można plasterki szynki dojrzewającej i świeżą bagietkę.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia