środa, 8 maja 2013

Rabarbarowe love w waniliowym biszkopcie

Nie wiem jak Wy, ale ja nie zawsze lubiłam rabarbar. Jeśli w ogóle się na niego skusiłam, to tylko w postaci składnika słodkiego ciasta. Korzystając z okazji, że rabarbar pojawił się już w warzywniakach, postanowiłam upiec coś prostego z jego udziałem, czyli biszkopt:)

Waniliowy biszkopt z rabarbarem
Waniliowy biszkopt z rabarbarem

Rabarbar to roślina o wielu kulinarnych zastosowaniach. Świetnie sprawdza się na przykład w postaci kompotu, w towarzystwie owoców. Jest bardzo soczysty, dlatego ważne jest, aby przed pieczeniem pozbyć się nadmiaru soku. Będzie to możliwe dzięki zasypaniu go cukrem i odstawieniu na jakiś czas.



Waniliowy biszkopt z rabarbarem to ciasto bardzo proste, ale smakowite. Nie wymaga szczególnych ozdób i dodatków, choć, gdy mamy więcej czasu możemy przygotować do niego rabarbarową konfiturę lub słodki sos. Prawdopodobnie stworzy udany duet z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Waniliowy biszkopt z rabarbarem 
Waniliowy biszkopt z rabarbarem
Waniliowy biszkopt z rabarbarem

Taki biszkopt można przygotować również z jabłkami, ananasem, czy innymi ulubionymi owocami. Bez względu na dodatki, zawsze powinien smakować wyśmienicie. To ciasto, które raczej zawsze się udaje:) Dlatego też - jak zawsze - polecam i zachęcam.
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:


  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łodygi rabarbaru + łyżka cukru + łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie rabarbar powinien puścić sok, którego należy się pozbyć. Rabarbar oprószyć mąką, dzięki czemu nie opadnie na dno ciasta.
  2. Jajka ubić z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  4. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
  5. Piec przez ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Biszkopt można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. :) Szczególnie małym wielbicielom słodkości:) Choć rabarbaru nie rozpoznali...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Nie mogę się doczekać rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia