czwartek, 23 maja 2013

Makaron z pomidorowo-pietruszkowym pesto

Domowe pesto jest wyjątkowe. Swoim smakiem nie przypomina w niczym tego, które możemy kupić w sklepach. Oczywiście nie raz zdarzało mi się korzystać z gotowego, ale samodzielnie przygotowane pesto jest o wiele smaczniejsze i niezwykle proste w przygotowaniu. Pesto ma również taką zaletę, że jeśli przygotowujemy je sami, możemy na prawdę kombinować ze składnikami. Ja tym razem, zamiast klasycznych orzeszków piniowych, użyłam nerkowców. Zamiast bazylii, dodałam natkę pietruszki. 




Podstawą dzisiejszej wersji pesto są suszone pomidory, za którymi przepadam - dosłownie. Uwielbiam je w sałatkach,  makaronach, w daniach mięsnych i bezmięsnych. Suszone pomidory są bardzo wyraziste w smaku i nie można ich niczym zastąpić. Coraz więcej osób kusi się na samodzielne ich wykonanie. Ja również zamierzam to uczynić niedługo, kiedy sezon pomidorowy pozwoli na znalezienie na prawdę pysznych i aromatycznych okazów. 


Pesto pomidorowo-pietruszkowe

Pesto pomidorowo-pietruszkowe świetnie pasuje do makaronu i do różnego rodzaju dań z kurczakiem w roli głównej. Można je użyć do marynowania filetów z kurczaka, do faszerowania lub nawet jako dip do warzyw. Ma na prawdę wszechstronne zastosowanie. Ja najbardziej lubię pesto w klasycznej wersji, z makaronem. Najlepiej pełnoziarnistym:)



Danie , które widzicie na zdjęciach to pełnoziarniste kokardki z pomidorowo-pietruszkowym pesto oraz paseczkami kurczaka. Te trzy składniki należy przygotować oddzielnie. Najpierw pesto, na które przepis umieściłam poniżej. Następnie gotujemy makaron, a w tym samym czasie na patelni z łyżką oliwy podsmażamy pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka. Na końcu łączymy makaron z pesto i dodajemy kurczaka. Dekorujemy natką pietruszki i opcjonalnie startym parmezanem. To danie smakowało wszystkim, dlatego - z czystym sumieniem - polecam!
Pozdrawiam,
Asia


Składniki pesto:

  • 10 suszonych pomidorów (użyłam tych w zalewie z oliwy)
  • pęczek natki pietruszki
  • garść uprażonych i posiekanych orzechów nerkowca
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory, natkę pietruszki i orzechy nerkowca przełożyć do blendera lub robota kuchennego i zmiksować. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek do uzyskania pożądanej konsystencji. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Nie wychodzi mi pesto. Raz zrobiła i niestety do śmieci. Chyba za mało dobroci do niego dodaję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie poddawaj się:) może więcej oliwy z oliwek? Ja zrezygnowałam z dodawania parmezanu ale właśnie on ładnie spaja pesto w całość:) pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś wydawało mi się, że po co robić jak można kupić, dopóki własnie nie spróbowałam takiego domowego:)
    pozdrawiam!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje pesto wygląda pysznie!
    Dziękuję za zaproszenie do zabawy i nominację, pozdrawiam i zapraszam na polagotuje.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia