czwartek, 9 maja 2013

Grillowane szparagi z jajkiem, szynką i parmezanem

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. A w związku z tym spore pole do kulinarnych popisów, ponieważ warzywo to ma wiele zastosowań. Zupa, sałatka, dodatek do mięs lub ryb, czy samodzielne danie - szparagi (dla mnie szczególnie te zielone) zawsze smakują świetnie. A do tego jak wyglądają! 



 


Szparagi bogate są w witaminy i składniki mineralne. To źródło witaminy K i kwasu foliowego. Podobno mają działanie bakteriobójcze i zapobiegają chorobom nowotworowym. Regulują także układ trawienny, a więc szparagi to samo zdrowie! Oprócz właściwości zdrowotnych urzeka mnie ich delikatny smak i cudowny, zielony kolor. Najbardziej lubię szparagi grillowane. Mogą wtedy z powodzeniem stanowić danie samo w sobie lub składnik sałatki z jajkiem, szynką i parmezanem. 




Zapewne zauważyliście, że wbrew nazwie bloga, często pojawiają się u mnie sałatki. To mój ulubiony pomysł na lunch lub kolację:) Sałatki to także punkt obowiązkowy podczas spotkań z rodziną, znajomymi i przyjaciółmi. Cały czas poszukuję nowych pomysłów i inspiracji. I taką właśnie inspiracją okazały się szparagi. Danie, które prezentuję dzisiaj przygotowałam wczoraj po raz pierwszy. Jednak po jego spróbowaniu wiem, że szparagi w towarzystwie szynki, parmezanu, szpinaku i rozpływającego się jajka będą gościć na moim stole zdecydowanie częściej:)


Grillowane szparagi z jajkiem, szynką i parmezanem

Składniki dzisiejszej sałatki to dla mnie połączenie wszystkiego co lubię najbardziej na jednym talerzu...:) To danie pełne kolorów i smaków. Śmiało polecam wszystkim wielbicielom szparagów i tym, którzy do tej pory za szparagami nie przepadali.

Grillowane szparagi z jajkiem, szynką i parmezanem
Grillowane szparagi z jajkiem, szynką i parmezanem

Polecam i zachęcam do wypróbowania tego wyjątkowego połączenia smaków.
Pozdrawiam,
Asia

Składniki:


  • 2 szklanki świeżego szpinaku baby
  • kilka plastrów dojrzewającej szynki
  • 6 zielonych szparagów
  • płatki parmezanu lub innego twardego sera
  • natka pietruszki
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • sok z limonki lub cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak opłukać, osuszyć i przełożyć do miski.
  2. Przygotować dressing: połączyć sok z limonki z oliwą, odrobiną soli i pieprzu. 
  3. Dodać dressing do szpinaku, wymieszać i przełożyć na talerze.
  4. Szparagi przygotować na patelni grillowej lub ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze części.
  5. Jajka ugotować na miękko.
  6. Na szpinaku ułożyć plasterki szynki, dodać szparagi, płatki parmezanu i natkę pietruszki posiekaną niezbyt drobno. Na wierzchu ułożyć obrane ze skorupki i przekrojone na połowę jajko. 
  7. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem i skropić odrobiną soku z limonki lub cytryny.
  8. Serwujemy sałatkę natychmiast, kiedy jajko jest jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia