piątek, 24 maja 2013

"Cudowny" chleb z pestkami dyni

Odkąd pierwszy raz przygotowałam "cudowny" chleb, składający się w zasadzie z samych ziaren, pestek i nasion, wiedziałam, że przepis ten wykorzystam ponownie i wiele razy. I tak właśnie postała nieco inna jego wersja - z pestkami dyni i płatkami orkiszowymi. Jedyne co mogę dodać to to, że chleb wyszedł jeszcze lepszy:) A w związku z tym, że wiele już o cudownym chlebie pisałam, dzisiaj ograniczę się do kilku - mam nadzieję zachęcających - zdjęć:







Zachęcam do wypróbowania przepisu na ten niesamowity chleb.
Pozdrawiam,
Asia



Składniki:

  • 135 g pestek dyni
  • 90 g siemienia lnianego
  • 65 g migdałów w płatkach
  • 145 g płatków orkiszowych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 350 ml wody

Przygotowanie:

  1. W misce nr 1 połączyć suche składniki: wszystkie ziarna, płatki, nasiona i orzechy + sól.
  2. W misce nr 2 połączyć składniki mokre: wodę, syrop klonowy i olej kokosowy.
  3. Zawartość obu misek połączyć ze sobą. Przełożyć do prostokątnej formy "keksówki", owinąć folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny. Najlepiej dłużej.
  4. Chleb pieczemy dwuetapowo. Najpierw wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy z formy i wstawiamy go ponownie do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez kolejne 40 minut.
  5. Chleb musimy całkowicie wystudzić przed pokrojeniem. 

Smacznego!


P.S. Przepis na "Cudowny chleb z pestkami dyni" powstał w oparciu o przepis na "chleb odmieniający życie" z bloga "Moje Wypieki". 

3 komentarze:

  1. pięknie wygląda, musi być pyszny, a gdzie mogę kupic nasiona babki płesznik?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia