piątek, 17 maja 2013

Chłodnik migdałowy

Pogoda wskazuje na to, że już prawie mamy lato. A gdy jest ciepło miło jest zjeść chłodnik. Bardzo lubię wszelkie jego odmiany - ogórkowy, botwinkowy, rzodkiewkowy... Ale kiedyś, za radą Koleżanki przygotowałam chłodnik migdałowy. To wersja raczej na słodko, ale jest na prawdę pyszny. Są w nim orzechy, owoce i naturalny jogurt. To świetna alternatywa dla znanych już chłodników...

























  
Chłodnik migdałowy można zaliczyć do dań dietetycznych. Jedna porcja to ok. 375 kcal i bogate źródło białka oraz zdrowego tłuszczu pochodzącego z orzechów i migdałów. Chłodnik migdałowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego składniki można zmieniać według upodobań. 








Taki chłodnik przeznaczony jest dla "podjadaczy", ale nie tylko. Jedno jest pewne: po jego zjedzeniu długo będzie nam towarzyszyć uczucie sytości. Ponadto składa się z samych zdrowych i energetycznych produktów. 





Zachęcam do wypróbowania - warto:)
Pozdrawiam,
Asia


Składniki (dla 2 osób):


  • 100 g migdałów blanszowanych bez skórki
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 10 g orzechów laskowych
  • 10 g płatków migdałowych
  • 10 g suszonych śliwek
  • filety z połowy pomarańczy
  • 150 ml mleka (ja użyłam więcej)
  • 75 ml płynnego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy (do smaku)
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W mleku ugotować blanszowane migdały. Zmiksować i przetrzeć.
  2. Do masy migdałowej dodać jogurt naturalny i doprawić miodem lub syropem z agawy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Chłodnik wyjąć z lodówki, dodać uprażone na patelni i posiekane orzechy nerkowca, laskowe i płatki migdałowe. Dodać pokrojoną śliwkę oraz filety z pomarańczy.
  4. Chłodnik udekorować świeżą miętą.

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia