niedziela, 28 kwietnia 2013

Zupa kokosowa z krewetkami

Wstałam dziś rano i nie mogłam uwierzyć w to, jak popsuła się pogoda. Znów zrobiło się zimno, mokro i nieprzyjemnie. Przynajmniej w Warszawie... 

Kiedy pogoda nie dopisuje potrzebuję czegoś rozgrzewającego, o wyrazistym smaku i jednocześnie poprawiającego humor. Dlatego też zamierzam przygotować na obiad moją ulubioną zupę kokosową. Dzisiaj będzie z krewetkami, ale często przyrządzam ją z pokrojonym w paseczki kurczakiem.


Zupa kokosowa z krewetkami

Zupa kokosowa jest bardzo aromatyczna, głównie za sprawą świeżego imbiru, kolendry oraz zielonej pasty curry. Z dodatkiem krewetek lub kurczaka oraz makaronu ryżowego stanowi pełnowartościową i sycącą przystawkę lub samodzielne danie - lunch lub kolację.

Zupa kokosowa z krewetkami

Zupa kokosowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Co prawda nie należy do dań niskobudżetowych, ale od czasu do czasu na prawdę warto. Jeśli oczywiście lubimy orientalne przyprawy i smaki... Ja uwielbiam! 



Moja wersja zupy kokosowej to wersja ekspresowa i lekka, dzięki użyciu mleczka kokosowego "light". Ale nie robię tego wyłącznie z powodu liczenia kalorii. Uważam po prostu, że mleczko kokosowe light ma mniej dominujący smak i bardzo harmonijnie łączy się z aromatem zielonej pasty curry. 

Zupa kokosowa z krewetkami

Zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu na zupę kokosową i być może tak, jak w moim domu, stanie się ona Waszą ulubioną potrawą.
Pozdrawiam,
Asia

Składniki (dla 4 osób):


  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4 selera
  • 1 mała cebulka
  • 2 szklanki wody
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • sól i pieprz
  • 24 krewetki (świeże lub mrożone, rozmiar średni)
  • łyżka zielonej pasty curry
  • puszka mleczka kokosowego
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania ekspresowego bulionu imbirowego, w którym ugotujemy krewetki. Drobno posiekane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i cebulkę przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojony w cienkie paseczki imbir. W tym czasie płyn zredukuje się - o to nam chodzi - i powstanie aromatyczny bulion, który doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Do imbirowego bulionu wrzucamy krewetki, zmniejszamy ogień/moc płyty i gotujemy ok. 5 minut.
  3. W międzyczasie - makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj należy zagotować wodę i zalać nią makaron, odczekać kilka minut i odcedzić. Pokroić według uznania.
  4. Do gotującej się zupy dodajemy pastę curry i mieszamy.
  5. Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie mieszamy. Po kilku minutach zupa jest gotowa.
  6. W miseczkach układamy makaron ryżowy, zalewamy go zupą i dekorujemy całość świeżą kolendrą. 


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. 1) cudowne zdjęcia
    2) KREWETKI!!!!!
    3) Zupy kokosowej nie jadłam, z krewetkami musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) bardzo polecam, bo zupa jest na prawdę pyszna, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Uwielbiam smaki ze wschodu. Kokos, sos rybny, krewetki, imbir!

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przyłączam się, pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia