piątek, 5 kwietnia 2013

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami na orkiszowym spodzie

Przyznam, że bardzo długo poszukiwałam przepisu na idealną tartę ze szpinakiem i serem feta... Inspirację znalazłam stosunkowo niedawno. I tak oto prezentuję dzisiaj moją wersję tarty, której charakterystycznym akcentem jest orkiszowy spód i niezwykle aksamitne wypełnienie. 

Tarta to dla mnie danie uniwersalne. Przygotowana wieczorem może być świetnym pomysłem na kolację. Rano natomiast, na zimno, będzie idealna na śniadanie. Kawałek można także zabrać do pracy i zjeść w porze lunchu:) 

Głęboko wierzę także, że tarta ze szpinakiem to danie zdrowe, głównie za sprawą orkiszowej mąki, świeżego szpinaku i chrupiących ziaren słonecznika, które poza walorami smakowymi dodają tarcie ciekawej konsystencji. To danie pełne kolorów i smaków, a zatem - jak zawsze - zachęcam i polecam:)

Pozdrawiam,
Asia





Składniki na orkiszowy spód do tarty:


  • 250 g mąki orkiszowej
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Składniki na wypełnienie do tarty:

  • 1 duże opakowanie świeżych liści szpinaku "baby"
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 4 duże jajka
  • 180 - 200 g śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • opakowanie sera feta
  • garść uprażonych na patelni ziaren słonecznika
  • kilka świeżych pomidorków, pokrojonych na plasterki, do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować spód do tarty należy połączyć mąkę, masło, wodę, sól, cukier i olej. Można składniki posiekać nożem i następnie krótko zagnieść, można również skorzystać z pomocy robota kuchennego - końcówka: mieszadło. Składniki mieszamy i zagniatamy krótko, inaczej ciasto nie będzie kruche. Przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. 
  2. Na patelni przygotować szpinak z dodatkiem czosnku i suszonych pomidorów. Nie należy zbyt długo "smażyć" szpinaku, wystarczy jeśli tylko zmięknie. Ostudzić.
  3. W misce połączyć jajka, śmietankę, gałkę muszkatołową i odrobinę soli oraz pieprzu. Nie należy zbyt mocno doprawiać mikstury, ponieważ ser feta, który ułożymy na wierzchu tarty jest wystarczająco słony.
  4. Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok 5 mm i wyłożyć na formę do pieczenia tart. Najpierw pieczemy ciasto bez farszu, aby było chrupiące i nie nasiąkło później wypełnieniem. W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Na formie z ciastem układamy przycięty papier do pieczenia i całość obciążamy nieugotowanym ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut.
  5. Po 15-20 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, usuwamy obciążenie i papier. Na spodzie układamy szpinak, następnie wlewamy miksturę z jajek i śmietanki oraz układamy pokrojony w kostkę ser feta. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i dekorujemy plasterkami pomidora. 
  6. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Tartę serwujemy na ciepło lub na zimno. Aby urozmaicić posiłek, można przygotować do niej prostą sałatkę z pomidorów, ulubionych ziół, soku z cytryny i oliwy z oliwek. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. patrząc na nią czuję wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję:) wiosna przynajmniej na talerzu... tej kalendarzowej jak na razie nie widać:(

    OdpowiedzUsuń
  3. a przy okazji, Paula, na Twoich zdjęciach wszędzie jest wiosna. Jakie kolory!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia