poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Stek z tuńczyka w makowej panierce na szpinaku z awokado i pomidorami

Przepisem, którym chciałam podzielić się dzisiaj z Wami jest przepis na danie, które przygotowuję na wyjątkową okazję. Najważniejszy jest w nim kawałek nietypowo przyrządzonej ryby - świeży stek z tuńczyka w makowej panierce. Myślę, że danie samo w sobie jest bardzo zdrowe i na pewno niskokaloryczne. Wszystko zależy od dodatków. Gdyby chcieć uznać je za danie obiadowe, można tuńczyka podać z ryżem. Na kolację nie wymaga żadnych dodatków lub jeśli ktoś ma ochotę - pasował będzie kawałek chleba, czy bagietki. 

Stek z tuńczyka w makowej panierce

W tym daniu najważniejsze są wysokiej jakości składniki: młody szpinak, soczyste pomidory, dojrzałe awokado i przede wszystkim świeża ryba. 

Stek z tuńczyka w makowej panierce
Jeśli o gatunek ryby chodzi, sprawdzi się zarówno tuńczyk, jak i łosoś. Panierka natomiast to nic innego jak mak "przyklejony" do steku za pomocą białka jajka... Stek smażymy tak, jak lubimy. Ja najbardziej lubię go "medium rare" - jasny na brzegach i wciąż różowy w środku.

Stek z tuńczyka w makowej panierce
Na dodatki do ryby wybrałam świeży "baby" szpinak skropiony oliwą cytrynową lub prostym dressingiem składającym się z soku z cytryny i oliwy z oliwek, a także czerwone, soczyste pomidory w formie salsy i cudowne, maślane awokado w formie guacamole.

Stek z tuńczyka w makowej panierce
Na talerzu wiele się dzieje, jeśli chodzi o kolory, konsystencje i smaki. Ale właśnie takie dania lubię najbardziej:) 
Pozdrawiam,
Asia


Składniki (dla 2 osób):

  • 1 stek ze świeżego tuńczyka (ok 2 cm grubości)
  • białko z 1 jajka
  • mak
  • młody szpinak
  • 2 duże pomidory lub 10 małych
  • 1 dojrzałe awokado
  • oliwa z oliwek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sól i pieprz
  • 2 ćwiartki cytryny do udekorowania dania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od szpinaku, który płuczemy, osuszamy i skrapiamy oliwą cytrynową lub prostym dressingiem: sok z cytryny wymieszany z oliwą z oliwek, doprawiony solą i pieprzem.
  2. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy natkę pietruszki lub świeżą kolendrę i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  3. Pomidory kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  4. Przygotowujemy stek z tuńczyka: opłukany i osuszony stek doprawiamy solą i pieprzem, zanurzamy w rozmąconym białku, a następnie obtaczamy w maku, tak aby ziarenka pokryły całą powierzchnię  tuńczyka (również po bokach).
  5. Na talerzu układamy szpinak, następnie dodajemy awokado, a na wierzch pomidory.
  6. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy opanierowany stek z tuńczyka i smażymy go ok. 3 minuty z jednej i 2-3 minuty z drugiej strony (zależy, jaki stopień wysmażenia lubimy). Stek "medium rare" jest gotowy, jeśli po przekrojeniu będzie jasny na brzegach lecz wciąż różowy, aczkolwiek ciepły w środku. Należy sprawdzić przed podaniem.
  7. Na warzywach układamy pokrojonego w cienkie paseczki tuńczyka. Całość dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą i ćwiartkami cytryny. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia