czwartek, 4 kwietnia 2013

Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzoną mozzarellą

Dziś jedna z moich ulubionych sałatek. Ciekawym w niej akcentem jest wędzona mozzarella. W konsystencji identyczna jak ta tradycyjna, w smaku - kompletnie inna. W połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, słodkimi pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i orzeszkami pinii stanowi szybki, zdrowy i pyszny pomysł na kolację. 
Zachęcam i pozdrawiam, Asia

Składniki:

  • wędzona mozzarella
  • liście świeżego szpinaku "baby"
  • pomidorki truskawkowe/koktajlowe
  • czarne oliwki (jeśli ktoś nie lubi - nie musi dodawać)
  • uprażone orzechy pinii
  • bazylia do dekoracji
  • sok z cytryny (lub czerwony ocet winny), oliwa z oliwek, sól i pieprz - na dressing

Przygotowanie:

  1. Liście szpinaku umyć i odwirować/osuszyć.
  2. Pomidorki i mozzarellę pokroić na kawałki ulubionej wielkości.
  3. Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.
  4. Przygotować dressing z soku z cytryny (lub octu winnego), oliwy, soli i pieprzu.
  5. Szpinak, pomidorki i oliwki wymieszać z dressingiem i rozłożyć na talerze.
  6. Na sałatce ułożyć mozzarellę, posypać wszystko orzeszkami i udekorować bazylią.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmmmm... Próbowałam i wyszło pysznie! Nie mogę się doczekać następnych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę:) Zapraszam zatem i pozdrawiam! Asia

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia