środa, 24 kwietnia 2013

Pełnoziarniste kokardki z pietruszkowo-słonecznikowym pesto

Kiedy lodówka świeci pustkami, najbardziej niezawodnym i szybkim sposobem na ciepły posiłek jest dla mnie makaron. Spośród wielu dostępnych rodzajów makaronu staram się wybierać ten, który powszechnie uważa się za zdrowy, a więc pełnoziarnisty. Często kupuję również makaron z komosy ryżowej, który rzadko można spotkać w sklepach, ale czasem udaje mi się go namierzyć. Po jego zjedzeniu od razu czuję się zdrowsza:) 


Ale do rzeczy... Jeśli już w ogóle przyrządzam makaron to robię wszystko, aby danie z jego udziałem było możliwie jak najprostsze. Dlatego bezdyskusyjnym kompanem makaronu jest dla mnie domowe pesto. Wiem, że w sklepach można kupić przeróżne jego smaki, ale domowe smakuje po prostu najlepiej. 

Domowe pesto pietruszkowo-słonecznikowe

Pesto, które dzisiaj prezentuję jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Nie ma w nim ziemniaków, ani cukru. Jest za to zielona natka pietruszki, cytryna, słonecznik i oliwa z oliwek, a także przyprawy: sól, pieprz i czosnek. W połączeniu z brązowym makaronem stanowi pełnowartościowy i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad lub kolację. 

Pełnoziarnisty makaron z pietruszkowo-słonecznikowym pesto


Dzisiejsza wersja pesto to jedna z wielu, jakie lubię i przyrządzam. Pietruszkę można zastąpić bazylią, słonecznik orzechami pinii, a do całości można dodać parmezan. Zamiast ziół, jako podstawowego składnika pesto, można zastosować suszone pomidory lub pieczoną paprykę. Tak więc pysznych możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce, doniczce lub po prostu na co mamy ochotę:)
Zachęcam do przyrządzenia domowego pesto,
pozdrawiam,
Asia

Składniki (dla 2 osób):

  • 150-200 g pełnoziarnistego makaronu w ulubionym kształcie
  • pęczek natki pietruszki
  • pół ząbku czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki uprażonych ziaren słonecznika
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: pół szklanki parmezanu

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Przygotować pesto: natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny i ziarna słonecznika zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w blenderze. Opcjonalnie: na tym etapie dodajemy parmezan. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Ugotowany makaron połączyć z pesto. Udekorować natką pietruszki i opcjonalnie startym parmezanem.

Smacznego!

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia