wtorek, 16 kwietnia 2013

Muffinki bananowe

Witajcie. Pogodę już mamy piękną. Wiosna w pełni! Dlatego dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na bananowe muffinki. Kiedy pojawią się pyszne, sezonowe owoce, banany można zastąpić borówką, maliną czy jeżyną. Jak na razie na owoce przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać. Ale już niedługo!

Muffinki bananowe
Muffinki bananowe
Zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ muffinki bananowe są bardzo smaczne i można je zabrać ze sobą wszędzie. To znakomity pomysł na śniadanie, czy też przekąskę w ciągu dnia.
Pozdrawiam,
Asia

Muffinki bananowe

Składniki:


  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 banany

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać składniki "suche", w drugiej zaś "mokre".
  2. Do składników "mokrych" dodać suche i wymieszać krótko.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (bez termoobiegu).
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  5. Nakładać masę do 3/4 wysokości formy i piec przez 20-22 minuty.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne te muffinki:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z bananami ? Rozgniatamy i dodajemy do składników mokrych czy suchych ? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany rozgniatamy lub kroimy w kostkę i dodajemy do mokrych. Powodzenia:)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia