wtorek, 2 kwietnia 2013

Domowe bagietki pszenne

Domowe pieczywo jest wyjątkowo smaczne. Pozornie, może wydawać się, że jego wykonanie jest trudne i wymaga dużej wprawy. Jednak przepisy, którymi chciałabym się z Wami podzielić mają za zadanie udowodnić, że nie jest to takie skomplikowane. Zapach, jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia bagietek, czy chleba to jeden z najprzyjemniejszych kulinarnych aromatów. Zachęcam i pozdrawiam,
Asia

Domowe bagietki pszenne. Photo by Ciast.Co

Składniki (na 4 małe lub 2 większe bagietki):

  • 650 g mąki pszennej (ok. 5 szklanek)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suchych lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotować, odstawić, dodać masło i cukier. Wymieszać. 
  2. Przelać miksturę do dużej miski i dodać wodę. Ostudzić (ok. 10 min.). 
  3. Dodać drożdże i wymieszać.
  4. Dodać sól oraz 1 część mąki (1 szklankę) i wymieszać (najlepiej z pomocą robota kuchennego). Mieszając dodawać resztę mąki.
  5. Przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.
  6. Uformować bagietki, ułożyć je na blasze i odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 30 min.).

Pieczenie:

Wyrośnięte bagietki można ozdobić np. makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.  
Bagietki pieczemy 10 min. w 250 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 10 min. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pieczenie chleba czy bułek nie jest takie trudne, na jakie wygląda, a efekty są powalające. Twoje bagietki zachęcają wyjątkowo do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Tobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapraszam do odwiedzin:) pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia