poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Carpaccio z ananasa z miętą i czerwonym pieprzem

Witajcie! 
Wygląda na to, że wiosna zbliża się wielkimi krokami. Wreszcie! Wszyscy czekamy na słońce, zieleń, świeże warzywa i owoce. Dlatego dzisiaj prezentuję lekką przekąskę inspirowaną wiosennymi barwami, która może być również świetnym deserem po obfitym obiedzie. To danie zdecydowanie lekkie, a przy tym bardzo smaczne. 
Zachęcam i pozdrawiam wiosennie,
Asia

Carpaccio z ananasa z miętą i czerwonym pieprzem
Carpaccio z ananasa z miętą i czerwonym pieprzem

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 świeży ananas (ten w zalewie się nie sprawdzi)
  • ok 10 ziaren czerwonego pieprzu
  • garść liści świeżej mięty
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Ananasa obrać i pokroić na cienkie listki/kawałki
  2. Przygotować dressing: posiekaną miętę połączyć z sokiem z limonki lub cytryny, dodać cukier i zmiażdżone ziarna czerwonego pieprzu. 
  3. Pokrojonego ananasa ułożyć na talerzu i skropić dressingiem.
  4. Carpaccio można udekorować całymi ziarnami pieprzu i liśćmi mięty. 

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ojejku to jest cudowne !! Musze zrobić coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam bardzo:) Pozdrawiam,Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. przepięknie, bardzo wiosennie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie ananasa z pieprzem bardzo mnie zaciekawiło, chętnie wypróbuję :) Śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) rzeczywiście pieprz i owoce może wydawać się kontrowersyjnym połączeniem, ale tutaj sprawdza się całkiem fajnie. polecam i pozdrawiam, Asia:)

      Usuń
  5. Super! Poproszę o opinię:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne, lekkie i ożeźwiające! :)

      Usuń
    2. super! cieszę się bardzo:) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia