środa, 17 kwietnia 2013

Bardzo szybkie i proste bułeczki owsiane

O zaletach domowego pieczywa można by pisać wiele. Jednak każdy, kto choć jeden raz spróbował wie o co chodzi:) Na pewno należałoby odczarować mit długiego i męczącego zagniatania ciasta, wielogodzinnego oczekiwania i dużego doświadczenia w pieczeniu. Wszystkie te mity rozwiewają przepisy takie jak ten, którym dzielę się dzisiaj z Wami. To tradycyjne, irlandzkie, owsiane bułeczki, których przygotowanie łącznie z pieczeniem sprowadza się do 20 minut... 


Bułeczki owsiane


W przepisie na bułeczki znajduje się niewiele składników, ale za to większość z nich można nazwać zdrowymi. A wszystko za sprawą mąki żytniej razowej oraz płatków owsianych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest wyjątkowy ze względu na czas przygotowania oraz brak konieczności używania specjalistycznych urządzeń do wyrabiania i wypiekania pieczywa. 

Bułeczki owsiane
Bułeczki owsiane
Bułeczki owsiane

Przepis na owsiane bułeczki pochodzi z książki kucharskiej Nigelli Lawson "Kitchen". Musiałam go nieco zmodyfikować w kwestii ilości miodu i oleju - ja dodałam o połowę mniej tych składników, ale bułeczki i tak wyszły znakomite. 
Dlatego też zachęcam bardzo i pozdrawiam,
Asia


Składniki (na 5 bułeczek):

  • 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 ml piwa (najlepiej ciemnego, ale może być też zwykłe)
  • 75 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżka miodu lub ciemnego syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W misce połączyć mąkę, płatki owsiane, sól i sodę.
  4. W osobnym naczyniu połączyć piwo, jogurt lub maślankę, miód i olej, a następnie dodać miksturę do mąki z płatkami owsianymi. Całość zamieszać łyżką delikatnie przez chwilę.
  5. Z ciasta uformować 5 bułeczek ok 10 cm średnicy i ułożyć na blasze. Posypać płatkami owsianymi.
  6. Piec przez 15 minut. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Były naprawdę dobre:) Pozdrawiam i gratuluję pomysłu na wiórki kokosowe. Kokos uwielbiam w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bułeczki są super , najlepsze takie zdrowe, domowe i owsiane <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i podziwiam śniadaniowe pomysły:)

      Usuń
  3. można czymś zastąpić piwo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno piwo można zastąpić gazowaną wodą, ale nigdy nie próbowałam, więc nie jestem w stanie przewidzieć końcowego efektu… Jeśli zaś chodzi o piwo, to jest ono całkowicie niewyczuwalne w bułkach, a drożdże w nim zawarte pomagają bułkom rosnąć.

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia