piątek, 15 marca 2013

Sałatka z serem Halloumi

Dzisiaj prezentuję jedną z moich ulubionych sałatek. Świetnie sprawdza się jako pomysł na zwykłą kolację lub podczas wyjątkowych spotkań ze znajomymi. To sałatka na ciepło i na zimno jednocześnie. Ciepły będzie ser halloumi, zimne będą warzywa.

Ser halloumi poznałam kilka lat temu oglądając jeden z programów kulinarnych. Jest to ser, który można jeść na wiele sposobów: prosto z opakowania lub po obróbce cieplnej. Ja największe jego zalety odkryłam dzięki grillowaniu na patelni. Pachnie bosko, smakuje rewelacyjnie, a jego konsystencja zadowoli i wegetarian i mięsożerców. 

Jeśli chodzi o warzywne składniki tej sałatki, to polecam zdać się na ich dostępność i oczywiście własne upodobania. Warzywa powinny być świeże, chrupiące i ... kolorowe:) Zimne warzywa i ciepły ser z dodatkiem uprażonych ziaren słonecznika to dla mnie sałatka idealna. 

Zachęcam!



Składniki:

  • 1 opakowanie sera Halloumi
  • świeże pomidory koktajlowe/truskawkowe
  • świeży ogórek
  • czarne oliwki - ilość według uznania
  • pół żółtej papryki
  • 1-2 małe szalotki
  • garść kaparów
  • uprażone na patelni (bez tłuszczu) ziarna słonecznika
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek, sok z cytryny, pół łyżeczki syropu z agawy (lub miodu), sól i pieprz na dressing

Przygotowanie:


Warzywa pokroić na spore kawałki. Na patelni uprażyć ziarna słonecznika. Przygotować dressing: wymieszać sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki syropu z agawy lub miodu oraz sól i pieprz do smaku. Do warzyw dodać ziarna, natkę pietruszki i dressing. Składniki wymieszać i nałożyć na talerze. Przygotować patelnię - zwykłą lub grillową (nie dodajemy tłuszczu). Ser halloumi pokroić na ok 1 cm kawałki i ułożyć na rozgrzanej patelni. Ser pod wpływem ciepła utrzymuje kształt, a więc można go swobodnie przewracać na drugą stronę. Grillujemy/smażymy do momentu aż będzie lekko brązowy z każdej strony. Wciąż ciepły ser układamy na warzywach i od razu serwujemy. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia