czwartek, 28 marca 2013

Pascha Wielkanocna z galaretką i owocami

Z wielką przyjemnością prezentuję dzisiaj przepis na Wielkanocną Paschę, której podstawą jest samodzielnie wykonany, domowy twarożek. O jej zaletach smakowych można by długo pisać, dlatego też ograniczę się do minimum, posiłkując się zdjęciami.


Pascha Wielkanocna z galaretką i owocami


Pascha przygotowana na domowym twarożku jest niezwykle delikatna w smaku i niezmiennie zachwyca wszystkich, którzy jej próbują. To zdecydowanie świąteczne ciasto, a zatem polecam bardzo!



Pascha Wielkanocna z galaretką i owocami


W internecie miałam okazję poznać wiele przepisów na Wielkanocną Paschę. Muszę stwierdzić, że mój nieco różni się od pozostałych. Prawdopodobnie za sprawą domowego twarożku... Być może zastanawiacie się, po co przygotowywać go samodzielnie, skoro można twaróg kupić w każdym sklepie. Otóż domowy twarożek, będący podstawą mojej Paschy jest kompletnie inny w smaku i konsystencji. Właśnie z tego powodu smakołyk, który przedstawiam Wam dzisiaj mogę szczerze nazwać wyjątkowym.

Zachęcam i pozdrawiam,
Asia

Do przygotowania Paschy potrzebne będą:


  • 2 l mleka (3,2%)
  • laska wanilii
  • 1/2 l śmietany 18%
  • 6 jaj
  • 250 g masła (wysokiej jakości) o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru (możecie potrzebować więcej - zależy to od Waszych upodobań)
  • opcjonalnie: 150 g bakalii (rodzynki, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy)
  • 1 opakowanie ulubionej galaretki owocowej
  • bakalie lub owoce do dekoracji

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wlać mleko i dodać przekrojoną laskę wanilii. Zagotować. Należy pilnować mleka, aby nie wykipiało i nie przypaliło się.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną. Wlać do gotującego się mleka z wanilią.
  3. Zmniejszyć ogień/moc płyty grzewczej i gotować składniki ok 15 minut, często mieszając. W tym czasie nastąpi oddzielenie się twarożku. Kiedy wiadomo, że proces jest zakończony? Wtedy, kiedy widać będzie unoszący się twarożek, a pozostały płyn będzie niemal przezroczysty. 
  4. Odcedzić twarożek i zawinąć go w gazę, przyciskając, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Tak zawinięty twarożek ułożyć na sitku i pozwolić mu wystygnąć.
  5. Ostudzony twarożek mocno odcisnąć, aby wypłynęło tyle wody, ile to możliwe.
  6. W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem. Stopniowo, po łyżce dodawać twarożek i mieszać (najlepiej mikserem lub używając mieszadła w robocie kuchennym). Na końcu dodać ulubione bakalie, orzechy.
  7. Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  8. Po kilku godzinach udekorować wierzch paschy owocami (z wyjątkiem kiwi - na tym owocu galaretka nie stężeje) lub bakaliami i zalać galaretką wykonaną samodzielnie lub zakupioną w sklepie i przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  9. Wstawić ponownie do lodówki i poczekać, aż stężeje galaretka.

Smacznego!


P.S. Zaprezentowany przepis pochodzi z kulinarnych zbiorów mojej Teściowej:)

8 komentarzy:

  1. Witaj, ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Ciasto to nazywamy melbą :) Jedyna różnica jest to, że masę serową dzielimy na dwie części i jedną z nich mieszamy z kakao. Polecam.

    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciasto wykonane według tego przepisu ma wiele nazw. Ja po raz pierwszy jadłam je jako: ptasie mleczko:) Dopiero po pewnym czasie, przeszukując internet i częstując znajomych zmieniłam nazwę na: pascha. A dzisiaj, dzięki Twojemu komentarzowi zyskało trzecią nazwę:) Dziękuję i pozdrawiam, Asia

      Usuń
  2. Robiłam paschę z identycznego przepisu :) Tu, gdzie mieszkam, nie można kupić twarogu, więc takie rozwiązanie okazało się idealne :) Ślicznie wygląda ta Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Widzę, że ten przepis jest dość znany, mimo, że pod różnymi nazwami występuje. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Moja mama robiła go dość często. Znam go pod nazwą Torcik poemat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I kolejna nazwa:) Pascha, melba, ptasie mleczko, torcik poemat:) cudnie!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia