poniedziałek, 11 marca 2013

Domowy, prosty i zdrowy - chleb orkiszowy

Za oknem nadal zima... Mimo, że bardzo lubię tę porę roku, to jednak nie w marcu. Krajobraz za oknem nieco przygnębiający, więc czas włączyć piekarnik ... będzie cieplej:) A co w tym piekarniku dzisiaj? Chleb orkiszowy. Bardzo zdrowy, prosty w przygotowaniu, no i najważniejsze - pyszny. Kilka prostych składników, zero stresu i troszkę cierpliwości wystarczą, aby cieszyć się pieczywem "home made". Przepis sprawdzony wielokrotnie, a zatem ... polecam gorąco! 
Smacznego!

Orkiszowy Domowy

Składniki (na 2 bochenki):

  • 800 g mąki orkiszowej (polecam ekologiczną - Młyny Wodne)
  • 2 łyżeczki soli (polecam drobną, morską)
  • 1 saszetka suchych lub 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 600 ml ciepłej wody
  • 60 g ziaren słonecznika, dyni lub innych, ulubionych
  • 1 jajko (do posmarowania chleba przed pieczeniem)
  • opcjonalnie garść ulubionych ziaren do posypania

Przygotowanie - wersja z suchymi drożdżami:

  1. Mąkę, sól, drożdże, ziarna, oliwę i miód połączyć, a następnie dodawać ciepłą wodę.
  2. Wyrobić przez 15 min (można pomóc sobie specjalną maszyną używając haka jako końcówki).
  3. Przełożyć ciasto do 2 prostokątnych foremek posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
  4. Chleb odstawić w foremkach do wyrośnięcia (45-60 min).
  5. Wyrośnięty chleb posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.

Przygotowanie - wersja ze świeżymi drożdżami:

  1. Drożdże rozpuścić w wodzie.
  2. Do mąki, soli, miodu, ziaren i oliwy dodać drożdże z wodą.
  3. Wyrobić przez 15 min (można pomóc sobie specjalną maszyną używając haka jako końcówki).
  4. Przełożyć ciasto do 2 prostokątnych foremek posmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
  5. Chleb odstawić w foremkach do wyrośnięcia (45-60 min).
  6. Wyrośnięty chleb posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.

Pieczenie:

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Chlebek pyszny i co najbardziej mnie ucieszyło udał się,mimo, że dopiero zaczynam naukę pieczenia chleba,Pani przepis mnie zmotywował,dziękuję i pozdrawiam.Aniela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Ten chleb to było pierwsze domowe pieczywo jakie upiekłam:)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia