środa, 20 marca 2013

Czekolada w papilotkach...czyli klasyczne muffiny

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady...? 
...

Czekolada to z pewnością królowa wśród słodkości. To łakoć sam w sobie lub wytworny składnik wypieków różnej postaci: od drobnych ciasteczek, po muffinki, placki, ciasta, czy w końcu wyjątkowe torty. Czekoladę można jeść o każdej porze dnia i roku. Zimą na gorąco, latem na zimno. Na co dzień i od święta...

Wśród wielu czekoladowych propozycji najbardziej lubię te, które są uniwersalne i które można przyrządzić bez specjalnego przygotowania, planowania i analizowania. Z pewnością należy do nich przepis na Czekoladowe MuffinkiWczoraj na prośbę największego ich Fana upiekłam 15 sztuk. Całe szczęście, że udało mi się wykonać kilka zdjęć, ponieważ dzisiaj stojak na muffiny świeci pustkami...:)

Zachęcam do skorzystania z przepisu na pyszne, mocno czekoladowe i łatwe w przygotowaniu muffinki.

Pozdrawiam,
Asia
Muffinki Czekoladowe
Muffinki Czekoladowe
Muffinki Czekoladowe

Składniki (na ok. 15 sztuk):


  • 150 g masła
  • 175 g pokrojonej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 210 g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka
  • papilotki
  • foremka na muffinki

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Przygotować 2 miski: na suche i mokre składniki.
  3. Do miski nr 1 przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier.
  4. Do miski nr 2 wbić jajka, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać składniki.
  5. Do składników suchych (miska nr 1) dodać składniki mokre (z miski nr 2), następnie czekoladę i ostudzone masło. Wszystko razem wymieszać (można wykorzystać robot kuchenny - końcówka: mieszadło, małe obroty lub wymieszać ręcznie za pomocą szpatułki/łyżki). Składników nie należy mieszać długo ani zbyt mocno - taki urok muffinek, że tego nie lubią:).
  6. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich przygotowaną masę (do 3/4 wysokości zagłębienia foremki). 

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (bez termoobiegu!) i pieczemy 20-22 minuty. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:)
Zapraszam do kontaktu również drogą mailową: ciastco@gmail.com.
Pozdrawiam!
Asia